Scouts en Gidsen Vlaanderen niet te spreken over schietactiviteiten jamboree: "Wapens horen niet thuis bij scouting"

Scouts en Gidsen Vlaanderen is niet te spreken over de schietactiviteiten die zullen plaatsvinden op de jamboree (de vierjaarlijkse bijeenkomst van de scouts) in de Verenigde Staten. De Belgische leden en leiding mogen dan ook niet deelnemen. "Voor ons horen wapens op geen enkele manier thuis bij scouting", klinkt het.

Over een tiental dagen reizen 40.000 jongeren tussen de 14 en 17 jaar -onder wie bijna 900 Belgische scouts - naar de Amerikaanse staat West-Viriginia voor de wereldjamboree, de vierjaarlijkse bijeenkomst van scouts over de hele wereld. Eén enorm groot kamp is het daar, anderhalve week lang nemen de jongeren deel aan allerlei activiteiten, zoals sporten, sjorren, kaartlezen en klimmen. Ook op het programma: schieten met echte vuurwapens als shotguns of semi-automatische pistolen.

Wapens horen niet thuis bij scouting, onze leden en leiding zullen niet deelnemen aan die activiteiten.

Jan Van Reusel, Scouts en Gidsen Vlaanderen

Scouts en Gidsen Vlaanderen is er niet over te spreken. "Voor ons horen wapens op geen enkele manier thuis bij scouting. We begrijpen dat zulke activiteiten op een jamboree in de Verenigde Staten misschien hun plaats kunnen hebben. Het blijkt een gangbare activiteit te zijn in enkele staten. Maar voor ons blijft het duidelijk dat onze leden en leiding niet zullen deelnemen aan die activiteiten", verduidelijkt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Alle Belgische scoutsfederaties leggen een verbod op: "De activiteit is trouwens ook niet verzekerd. We hebben de kampleiding, de leden en de organisatie van de jamboree op de hoogte gebracht. We gaan er dan ook van uit dat de (Belgische) leden zich aan de afspraken zullen houden, al is dat natuurlijk nooit waterdicht. Er kan altijd iemand door de mazen van het net glippen. We zullen dan wel zien hoe we daar gepast op reageren of mee omgaan. Maar ons standpunt is duidelijk: het past totaal niet bij de visie van scouting zoals we die hier kennen."

Ouder: "We waren al tijdje op de hoogte, het wordt een fijn avontuur"

"Voor ons is dit eigenlijk geen nieuws", zegt Veerle Baert, moeder van een 14-jarige zoon die naar de jamboree trekt. "We waren al lange tijd op de hoogte, we werden al geïnformeerd op de eerste infovergadering, dan spreek ik van mei 2018. Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft toen ook direct een standpunt ingenomen."

"We weten dat de munitie en de wapens apart worden bewaard op het terrein. En tijdens de activiteit is er een gewapende militie in burger aanwezig, om shooters tegen te gaan. Ik wil toch wel benadrukken dat die jamboree iets is waar alle deelnemers naar uitkijken. Mijn zoon ook, hij is er helemaal klaar voor. Al die jongeren gaan een fijn avontuur tegemoet, daar ben ik zeker van." 

Meest gelezen