Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck op 11 juli: "Wie voor veilig verkeer ijvert, zal in mij een bondgenoot vinden"

Kris Van Dijck (N-VA) heeft vandaag, op 11 juli, zijn eerste toespraak gegeven als (tijdelijk) voorzitter van het Vlaamse Parlement. Hij had het over verantwoordelijkheid en haalde meteen het incident aan waarbij Van Dijck vorige week betrapt werd op dronken rijden. Hij bood opnieuw zijn excuses aan. "Mijn politiek handelen zal erop gericht zijn dat diegenen die voor veilig verkeer ijveren in mij hun bondgenoot vinden", sprak Van Dijck.  

Alle ogen waren op Van Dijck gericht. Zou hij iets zeggen over het verkeersincident van vorige week toen hij bij een ongeval 1,4 promille alcohol in zijn bloed bleek te hebben?

Van Dijck stak meteen van wal: "Ik besef mijn verantwoordelijkheid. Daar wil ik het vandaag over hebben. In de eerste plaats ook voor mijn eigen verantwoordelijkheid. Ik verontschuldig mijn nogmaals voor mijn onverantwoord gedrag van vorige week. Ik zal er voor boeten. Ik kan ook de klok niet terugdraaien. Mijn politiek handelen zal erop gericht zijn dat diegenen die voor veilig verkeer ijveren in mij hun bondgenoot vinden."

(lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

SP.A en Groen willen Van Dijck niet permanent

Van Dijck blijft voorzitter tot een Vlaamse regering gevormd is. Het is tradtioneel de grootste partij die de Parlementsvoorzitter levert, in dit geval dus de N-VA. Of Van Dijck permanent voorzitter wordt, hangt af van de uitkomst van de onderhandelingen.

Als je een publieke functie hebt, heb je een voorbeeldfunctie

Jan Peumans

N-VA-collega Jan Peumans, die tien jaar Parlementsvoorzitter was, hield zich afgelopen week op de vlakte als het over het verkeersincident met Van Dijck ging. In het Eén-programma "Villa politica" reageert hij bij presentatrice Linda De Win toch.

Peumans is mild. "Een spijtig voorval. Kris moet er de gevolgen van dragen, natuurlijk. Het is spijtig dat hem dit overkomt. (...) Als je een publieke functie hebt, heb je een voorbeeldfunctie. Als je veel te veel drinkt, geef je een slecht voorbeeld aan de maatschappij. Punt." Peumans wil zich niet uitspreken of Van Dijck mag aanblijven. "Dat moeten ze op politiek niveau maar afspreken", klinkt het.  

Ook Groen en de SP.A zijn gepolst over de toekomst van Van Dijck als Parlementsvoorzitter. "Voor ons is het duidelijk: als hij voorgedragen wordt als permanent voorzitter, dan gaan we hem niet steunen. Ik had in zijn plaats al lang een stap opzijgezet", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. Kamerlid Joris Vandenbroecke van SP.A treedt Rzoska subtiel bij. "Ik vind het (zijn aanstelling, red.) niet evident."

Open VLD-fractievoorzitter Bart Somers wil zich over die vraag niet uitspreken: "Het voorzitterschap zal onderdeel zijn van de Vlaamse regeringsvorming waar men bepaalt wie de volgende voorzitter is. Het logische is dat de N-VA de voorzitter levert, tenzij er in een meerderheid iets anders wordt afgesproken."

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil niet vooruitlopen op de feiten. "Wat gebeurd is, is een spijtige zaak. Rijden en drinken gaan niet samen. Meneer Van Dijck heeft het boetekleed aangetrokken. Het is nu aan justitie." 

Meest gelezen