James Arthur Photography

Kris Van Dijck, N-VA'er met lange staat van dienst in Vlaams Parlement: wat bekroning moest worden, eindigt in mineur

Kris Van Dijck (N-VA) neemt ontslag als voorzitter van het Vlaams Parlement na aantijgingen van fraude. We kennen Van Dijck (55) als tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester van Dessel, maar hij heeft al een lange politieke carrière achter zich. Zo heeft Van Dijck een lange staat van verdienste in het Vlaams Parlement (sinds 1995) én bij de N-VA zelf. Een overzicht. 

Van Dijck wordt op 2 oktober 56 jaar. Hij is geboren in Turnhout, waar hij ook school loopt. Van Dijck treedt eind jaren 70 toe tot de Volksunie, en kiest na het uiteenvallen daarvan voor de rechtse stroming om lid te worden van N-VA. 

Van Dijck is amper 25 wanneer hij in 1989 voor de Volksunie schepen wordt in Dessel, in de Antwerpse Kempen. Op dat moment is hij nog onderwijzer, tot hij in 1995 voltijds in de politiek stapt. In Dessel wordt hij immers burgemeester, een eerste keer vanaf 1995 tot 2000, en daarna vanaf 2007.

Van Dijck behaalt tijdens de voorbije twee lokale verkiezingen een absolute meerderheid met de N-VA: ruim 53 procent in 2012 en ruim 50 procent in oktober vorig jaar.

Hij is al sinds de oprichting van de N-VA, in 2001, lid van het partijbestuur en wordt daarom N-VA'er van het eerste uur genoemd. Van Dijck is ook altijd nauw betrokken geweest bij de Vlaams-nationalistische partij. In het parlement houdt hij zich bezig met Onderwijs, maar hij is evengoed lid van de commissie Algemeen Beleid, Financiën en Begroting.

Populair in Dessel, maar ook succesvol in Vlaams Parlement

Van Dijck, gehuwd en vader van twee kinderen, woont al zijn hele leven in Dessel maar hij verdient zijn sporen intussen ook buiten de gemeentegrenzen. Van Dijck wordt Vlaamse parlementslid in 1995 en zou dat onafgebroken blijven.

Hij is twee keer fractievoorzitter van de N-VA in het Vlaamse halfrond, van eind 2004 tot eind 2006 en van midden 2009 tot eind 2012. Intussen wordt hij genoemd als voorzitter van het Vlaamse Parlement, maar hij ziet die eer uiteindelijk naar partijgenoot Jan Peumans gaan.

Eerste storm overleefd, tweede niet

Na de vorige verkiezingen lukt het dus wel, en wordt Van Dijck op 18 juni aangesteld als tijdelijk voorzitter. Al snel dreigt dronkenschap achter het stuur - Van Dijck loopt tegen de lamp met 1,4 promille in het bloed - roet in het eten te gooien, maar Van Dijck krijgt steun van zijn partij en overleeft de storm.

Dit keer, met het nieuwe verhaal over mogelijke fraude, neemt hij dus wél ontslag, al ontkent hij de aantijgingen. Tot nader order blijft Van Dijck wél parlementslid. Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) gelooft alvast niet dat dit verhaal het einde betekent van Van Dijcks carrière.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen