AFP or licensors

Opengebroken graven in Vaticaan zijn helemaal leeg, mysterie rond verdwijning van 15-jarig meisje blijft

In de twee graven in het Vaticaan die opengebroken werden (in de hoop om een 36 jaar oude verdwijningszaak op te lossen) is niets teruggevonden. Maar dan ook werkelijk niets. De graven bleken leeg. Het mysterie blijft. En is zelfs groter nu. 

De hele zaak beroert al jaren de gemoederen in Italië en in het Vaticaan in het bijzonder. Ruim 36 jaar geleden verdween het toen 15-jarige meisje spoorloos. Orlandi was de dochter van een functionaris in het Vaticaan, een leek dus, die adviseur was van paus Johannes Paulus II. 

Twee graven op het "Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi" (een Duits-Vlaamse begraafplaats in het Vaticaan) zijn vanmorgen opengebroken. Onderzoekers hoopten om menselijke resten te vinden en die na een DNA-onderzoek te kunnen linken aan het verdwenen meisje. Op die manier wilden ze de hele zaak afronden. Maar alle hoop ten spijt, in de graven is er niets teruggevonden. "Het zoekwerk leverde geen resultaten op", vertelt een woordvoerder van het Vaticaan. Beide graven waren leeg. 

De zoektocht kwam er na enkele anonieme tips aan de familie Orlandi. De cruciale tip was: "Kijk naar waar de engel wijst". Dat leidde naar een marmeren graftombe met een engel erbovenop, waar Orlandi zou begraven liggen. De graven die worden geopend, zijn van twee Duitse prinsessen, Sophie von Hohenlohe en Carlotta Frederica von Mecklenburg. Zij stierven respectievelijk twee en drie eeuwen geleden. Maar geen resten van hen dus, hun familie is al op de hoogte gebracht. Opvallend en mysterieus allemaal.

Wilde speculaties en diverse theorieën

Waarom het tienermeisje op 22 juni 1983 is verdwenen en wie of wat erachter zit, dat is al langer voer voor veel speculaties en theorieën. Er zou een link zijn met het Vaticaan, ze zou moeten hebben gediend voor seksfeestjes met religieuzen. Of ze zou gekidnapt zijn door een intussen overleden kardinaal. Zelfs aan de moordpoging op paus Johannes-Paulus II, twee jaar voor de verdwijning, wordt alles gelinkt: Orlandi zou menselijke pasmunt moeten zijn geweest om de Turkse schutter Mehmet Ali Agça vrij te krijgen. Er waren zelfs theorieën over links met de KGB of een schandaal bij de Vaticaanse bank. 

Zeven jaar geleden al werd een tombe van een gewezen mafiabaas geopend, hij ligt om een duistere reden begraven in een basiliek aan de Piazza Navona in Rome. Toen waren speurders ook al op zoek naar de resten van het meisje, maar het leverde niets op. Vorig jaar nog werd in de Vaticaanse ambassade in Rome menselijke botten gevonden. Direct dook de naam Orlandi weer op, DNA-analyse leerde dat het resten waren van iemand anders.

Het Vaticaan lijkt er rekening mee te houden dat een intern iemand is betrokken

Pietro Orlandi, broer van het verdwenen meisje

Pietro Orlandi, de broer van Emanuela, trekt zich al jarenlang de hele zaak aan. Hij is tevreden met de speuractie: "Alle tips zijn verzameld en geanalyseerd en hebben tot de actie geleid. Het Vaticaan heeft eigenlijk wel snel toestemming gegeven om de tombe te openen. Hun betrokkenheid lijkt me aan te tonen dat het Vaticaan er rekening mee houdt dat een intern iemand betrokken is bij de hele zaak", zegt Orlandi. "Wat ik zou gedaan hebben mocht mijn zus zijn gevonden? Eigenlijk geen enkel idee. Het zou wel heel vreemd aangevoeld hebben als je weet dat mijn moeder hier om amper enkele honderden meters vandaan woont. Maar het is niet zo, we staan maar een stapje verder."  

Ook landgenoten op de Campo Santo

De begraafplaats is een curiosum. Slechts een beperkt aantal gelovigen kan er een laatste rustplaats krijgen: leden van het Broederschap van de Moeder Gods della Pietà, opgericht door een Luikenaar in de 15e eeuw. Dit Broederschap was enkel toegankelijk voor inwoners van het Heilig Roomse Rijk van weleer. Tegenwoordig zijn vooral Duitsers en Oostenrijkers lid, maar ook enkele Belgen en Nederlanders. Dat zijn dan ook voornameijk de nationaliteiten die begraven liggen op het "Campo Santo dei Teutonici e dei Fiamminghi".

Het zijn ook enkel inwoners van het voormalige Heilig Roomse Rijk die binnen mogen op de begraafplaats. Pakweg een Amerikaan of een Japanner mag er niet in van de Zwitserse Garde, die het domein bewaakt.

Landgenoten op de begraafplaats? Zeker, gewezen aartsbisschop François-Xavier de Mérode bijvoorbeeld. Hij was minister van Oorlog onder Pius IX, ten tijde van de Italiaanse vrijheidsstrijd. En in 2015 nog werd Willy Herteleer er begraven, een Belgische bedelaar die overleed in Rome. Dat gebeurde met toestemming van paus Franciscus. Begin 2018 werd een tweede Belgische dakloze, Cesar Willy De Vroe, op het Campo Santo begraven. Ook hij leefde lang in de straten van Rome. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen