British Royal Navy's HMS Montrose, a Type 23 Frigate
Crown Copyright

Opnieuw incident in Straat van Hormuz: Iran ontkent onderscheppen van Britse olietanker

In de Straat van Hormuz hebben Iraanse schepen geprobeerd om een Britse olietanker te onderscheppen, dat heeft het ministerie van Defensie in Londen gemeld. Iran ontkent dat er een aanval heeft plaatsgevonden. De laatste maanden zijn er al verschillende incidenten gebeurd in deze regio.  De Straat van Hormuz is dan ook strategisch erg belangrijk voor het transport van olie en aardgas. Het is duidelijk dat de spanningen in de Golf blijven aanhouden. 

"Tegen alle internationale afspraken in hebben drie Iraanse schepen geprobeerd de doorvaart van  het schip de "British Heritage" in de Straat van Hormuz te blokkeren", gaf een woordvoerder van de regering in Londen aan. Pas toen het fregat HMS Montrose van de Britse marine zich tussen de tanker en de Iraanse schepen manoeuvreerde en verbale waarschuwingen uitte, dropen de schepen weer af. ”Er is geen schot gelost", zei de regeringswoordvoerder nog. "Maar wat de Iraniërs deden is in strijd met het internationale recht." 

 Wat de Iraniërs deden is in strijd met het internationale recht

Britse regeringswoordvoerder

"We zijn verontrust over deze actie en roepen de Iraanse autoriteiten op de situatie in de regio te helpen kalmeren", luidt het in de verklaring van het Britse ministerie van Defensie. 

HMS Montrose escorteert ander schip nabij Cyprus
UK Ministry of Defence

Iran ontkent beschuldigingen

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft ontkend dat er in de Perzische Golf een incident heeft plaatsgevonden met een Brits schip. "De voorbije 24 uur was er in de Straat van Hormuz geen voorval met buitenlandse schepen, ook niet met een Brits schip", verklaarde het militaire elitekorps. Kort voordien had de Britse regering het incident net wel bevestigd.

Volgens Iran wil het Verenigd Koninkrijk met zijn beschuldigingen enkel spanningen veroorzaken. "Het zijn ongegronde insinuaties die tot doel hebben spanningen te veroorzaken",  zei de minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Jawad Sarif nog.

De voorbije 24 uur was er in de Straat van Hormuz geen voorval met buitenlandse schepen

Verklaring militair elitekorps Iran

Het incident zou gebeurd zijn toen de olietanker de Straat van Hormuz wilde binnenvaren. 

Toegenomen spanningen

De spanningen tussen Iran en het VK zijn toegenomen sinds het VK heeft gemeld dat "het Iraanse regime “bijna zeker” verantwoordelijk was voor de aanval op twee olietankers vorige maand".

Een week geleden heeft de Britse Marine ook geholpen om een tanker met Iraanse olie in beslag te nemen in Gibraltar, omdat de tanker op weg was naar Syrië. Sinds 2011 heeft de EU sancties tegen Syrië ingesteld en mag er geen olie meer verkocht worden aan het Syrische regime. 

Iran ontkende dat het schip op weg was naar Syrië en reageerde scherp: "Een Britse tanker zou in beslag moeten genomen worden, als ze het schip niet vrijlaten". Ook de Britse ambassadeur werd toen in Teheran op het matje geroepen. 

Economisch strategische plaats

De Straat van Hormuz is een van de belangrijkste zeestraten. Ze verbindt de olierijke Golfregio met de open zee. Zowat 35 procent van alle over zee vervoerde olie gebeurt via de Straat van Hormuz.

Vorige maand vonden in dezelfde regio aanvallen op vier tankers plaats. De Amerikaanse regering wees daarvoor met beschuldigende vinger richting Iran, maar het land ontkende ook toen alle betrokkenheid.

Het incident is een herinnering dat de rust in deze regio duidelijk niet is weergekeerd. De nervositeit en spanningen omtrent de nucleaire overeenkomst met Iran blijven aanhouden. 

British Royal Navy's HMS Montrose, a Type 23 Frigate at the coast of Oman
Crown Copyright

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen