Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Russische en nieuwe Oekraïense president praten voor eerst over conflict Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin en zijn nieuwe Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski (foto) hebben voor het eerst met elkaar over de telefoon gesproken, zo heeft woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin donderdag bevestigd. Begin deze week deed Zelenski een oproep aan Poetin om te praten over de Oekraïense kwestie.

De Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Volodimir Zelenski hebben telefonisch contact gehad over het conflict in Oekraïne. De twee staatshoofden hadden het over het conflict in Oekraïne, enkele uren nadat Poetin had gesuggereerd open te staan voor vredesgesprekken na de vorming van een nieuwe regering als gevolg van de parlementsverkiezingen die Kiev later deze maand organiseert.

De twee hebben het volgens de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri  Peskov, ook over het vrijlaten van gevangenen. Poetin en Zelenski kwamen overeen voort te praten op het niveau van experts.

Zij hadden het tevens over de mogelijkheden van contacten in het format-Normandië, zei Peskov. Hij verwees daarbij naar een diplomatiek format dat sinds 2014 Parijs, Moskou, Kiev en Berlijn bijeenbrengt in verband met de oorlog in Oekraïne.

Zelenski heeft op 20 mei zijn ambt opgenomen en aanziet het oplossen van het conflict als zijn topprioriteit. Tot donderdag had hij noch een persoonlijk, noch een telefonisch contact gehad met de bewoner van het Kremlin. Zij hebben ook geen geschreven boodschappen uitgewisseld.

Meest gelezen