Duiven belagen Aalsterse kerkgangers: "Ze krijgen geregeld cadeautje van hierboven"

In Aalst wordt de Sint-Martinuskerk al maanden geteisterd door stadsduiven. De dieren maken lawaai tijdens concerten, ze leiden de mensen af door rond te vliegen tijdens vieringen én ze laten drolletjes vallen. Niet alleen op de grond, maar ook op de kerkgangers. "Het zijn dan wel heilige dieren... Ik wil er graag van af! Hopelijk helpt het dichten van dat gat in het venster", zegt de pastoor.

"We zitten al sinds maart met een duivenplaag", begint deken Marc Verwaeren zijn verhaal. "Het is allemaal begonnen in maart, na een grote storm. Toen was er een glasraam helemaal kapot. De duiven vlogen langs daar naar binnen. Maar toen het raam hersteld was, bleven ze maar komen.  Blijkt dus dat ze langs ergens anders naar binnenvliegen. Ik heb nu hopelijk ontdekt langs welk gat."

Terwijl de hoogtewerken het gat probeert te dichten, toont Verwaeren de ravage die de vogels aanrichten. "Er ligt overal duivenpoep! Hier op de stoelen, daar op die paal. En het is zelfs eens tijdens een viering op een kerkganger terecht gekomen... Dat is natuurlijk niet prettig."

Cadeau van hierboven

De deken ziet er ook wel de grap van in. "Ik waarschuw nu altijd de mensen dat ze niet onder die ijzeren baren moeten zitten, omdat ze dan misschien een cadeautje krijgen. Een cadeau van hierboven!" 

Er weergalmt gepiep door de kerk. "Ja, we vrezen dat achter die planken van de renovatie een nest met jongen zit. Wanneer het gat gedicht zal zijn, zitten we dus nog steeds met een probleem", zucht Verwaeren. "Tenzij we die jongen nu gaan vinden, natuurlijk!"

Mysterieuze zoektocht

Verwaeren haalt werkman Nerses en secretaris Luc De Vriese erbij. Na een lange tocht - op steile trappen, langs het dak, door donkere gangen - vinden ze een jong stadsduifje achter de planken. "De mensen hadden gelijk, er zat inderdaad een jong! We gaan het naar het vogelopvangcentrum brengen", zegt deken Marc Verwaeren.

En ondertussen heeft de deken nog wat geheimen ontrafeld. "Ik had al heel wat geheimen van de kerk ontdekt, maar vandaag heb ik alweer nieuwe doorgangen gevonden!" grijnst de deken. "Nu nog hopen dat het gat goed wordt gedicht... Dan is het eind goed, al goed!"

Stadsduiven bestrijden 

Maar niet alleen Aalst heeft problemen met stadsduiven. Ze kunnen soms een echte plaag zijn en daarom pleit Vogelbescherming Vlaanderen nu voor een bestrijding met slechtvalken. "Een nestkast voor slechtvalken lost de problemen vanzelf op", zegt Jan Rodts van de vogelbescherming. "Zo'n kast wordt zeer snel opgemerkt en in gebruik genomen. Als we kijken naar de prooiresten in zo'n nestkast dan stellen we vast dat 90% van het voedselpakket bestaat uit stadsduiven. Het lijkt ons dus een zeer goede oplossing om de duivenpopulatie in toom te houden." 

In Sint-Niklaas, Lokeren, Zele en Gent hebben ze slechtvalken en daar zijn er opvallend minder stadsduiven. De aanpak werkt dus duidelijk. 

duivenjong hoogtewerker

Meest gelezen