AFP or licensors

Amerikaanse minister van Werk Acosta stapt op wegens rol in Epstein-affaire

De Amerikaanse minister van Werk Alexander Acosta heeft zijn ontslag ingediend wegens zijn rol in de Epstein-affaire. Acosta keurde in 2008 als openbaar aanklager een minnelijke schikking goed waardoor miljardair Jeffrey Epstein een mildere straf kreeg, maar die minnelijke schikking zou onwettig zijn geweest.

De miljardair Jeffrey Epstein wordt ervan beschuldigd tientallen minderjarige meisjes seksueel te hebben misbruikt en ook een prostitutienetwerk met minderjarige meisjes te hebben opgezet. Eerdere soortgelijke aanklachten tegen de man werden in 2008 via een minnelijke schikking geregeld. Epstein pleitte toen schuldig voor een minder zware klacht en bracht dertien maanden in de gevangenis door. Hij stond ook geregistreerd voor zedenfeiten. 

Alexander Acosta, nu minister van Werk, was toen openbaar aanklager. Die minnelijke schikking zou toen onwettig zijn geweest omdat Acosta de slachtoffers van Epstein niet op de hoogte had gebracht van de minnelijke schikking. "Die zaak komt nu als een boemerang terug in het gezicht van Acosta", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Hij krijgt nu het verwijt dat er sprake is geweest van klassejustitie."

"Fantastische" minister

De Amerikaanse president Donald Trump kondigde het vertrek van Acosta zelf aan, met de minister aan zijn zijde (foto bovenaan), net voor zijn trip naar Wisconsin en Ohio. "Ik haat het dat dit gebeurt", zei Trump, die Acosta een "fantastische" minister van Werk noemde. Volgens Trump heeft hij er niet bij Acosta op aangedrongen om op te stappen.

Acosta zelf wil zich niet verontschuldigen voor die minnelijke schikking en blijft erbij dat hij en zijn medewerkers destijds de best mogelijke deal hebben gesloten die ook in het belang van de slachtoffers was. "We hebben gedaan wat we gedaan hebben omdat we Epstein naar de gevangenis wilden zien gaan." Volgens Acosta zijn de omstandigheden sindsdien veranderd. "Slachtoffers worden vandaag de dag heel anders behandeld."

Acosta stapt naar eigen zeggen op omdat de hele zaak hem zou afleiden van zijn taak als minister van Werk. "We hebben een schitterende economie en de focus moet op het creëren van jobs liggen."

Eerder schreef Acosta al op Twitter dat hij verheugd was over de nieuwe aanklachten tegen Epstein. "De misdaden die hij heeft begaan, zijn verschrikkelijk. Met het nieuwe bewijs en de nieuwe getuigenissen heeft het openbaar ministerie de kans om hem een zwaardere straf te geven."

Bekijk hieronder duiding van Björn Soenens live in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...