Schade voor Kris Van Dijck, de N-VA én de politiek in z'n geheel, dit kunnen we als democratie missen als kiespijn

Na de tumultueuze 11e juli en het daaropvolgende ontslag van Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck meet politiek journalist Ivan De Vadder de schade op. De schade voor Van Dijck zelf, maar ook voor de N-VA en de politiek in z'n geheel. "Dit kunnen we als democratie missen als kiespijn."

"Een onwaarschijnlijk scenario, House of Cards waardig." Zo omschrijft politiek analist Ivan De Vadder de plottwist die zich gisteren op de Vlaamse feestdag heeft afgespeeld. "Op 24 uur is dat gebeurd, op de Vlaamse feestdag nota bene, die een hoogdag had moeten zijn voor de N-VA en vooral voor Kris Van Dijck, een militant van het eerste uur."

Een onwaarschijnlijk scenario, House of Cards waardig

En dan is er gebeurd wat er gebeurd is. Kris Van Dijck nam ontslag als Vlaams Parlementsvoorzitter. "Het enige mogelijke dat er gecommuniceerd kon worden, is gecommuniceerd: zijn ontslag. Ik zie niet in hoe hij als parlementsvoorzitter nog had kunnen blijven functioneren, als je de hele sequentie van de voorbije week, met het dronken rijden erbij neemt. En dat is het enige antwoord waarmee je de discussie voor een stuk stillegt." De nadruk ligt hier op stillegt, want het verhaal krijgt meer dan waarschijnlijk nog een vervolg. "Door die deontologische code krijgt dit nog een staartje. En ook door de rol van de minister van Werk (Kris Peeters): was dit een correct of een frauduleus faillissement?"

"Door de communicatie kwam je ook in een heel nieuw universum terecht, met nieuwe problemen en discussies. Denk maar aan het feit dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) nu tijdelijk voorzitter is van het Vlaams Parlement. Daardoor leg je het vorige wat gebeurd is deels stil."

Zijn ontslag was het enige antwoord waarmee je de discussie voor een stuk stillegt

Schade voor Van Dijck en de N-VA...

Hoe dan ook is er schade. Voor Kris Van Dijck zelf, al denkt De Vadder wel dat hij nog parlementslid zal kunnen blijven. "Hij kan van die deontologische commissie een blaam krijgen als sanctie, al bij al is dat vrij klein."

Maar ook de N-VA komt hier niet ongeschonden uit. "De N-VA is een partij die altijd zeer sterk gestaan heeft op deontologische geloofwaardigheid, die altijd gereageerd heeft tegen sociale fraude."

... en voor de politiek

De schade is eigenlijk nog het grootst voor de politiek in z'n geheel. "Wat mij bekommert, is het beeld dat we zes weken na de verkiezingen hebben gekregen van hoe politiek functioneert. Dat is geen fraai beeld."

Het is geen fraai beeld

Om dat beeld te illustreren: "We hebben parlementsopeningen gehad als een eerste schooldag, waar de tijdelijke Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) ook allusie op maakte, we hebben een leegloop gekregen bij regeringen, een stoelendans, regeringsleden die een andere job ambiëren en weggaan. We hebben een kersvers minister-president die een symbool als een vlag een vod noemt, we hebben parlementsleden gehad die bereid zijn om hun volledige maandloon af te staan. Alsof jij en ik dat zomaar kunnen. En dan is gebeurd wat er gebeurd is. Een parlementsvoorzitter die dronken rijdt, al dan niet vermeende fraude, zijn ontslag."

De Vadder concludeert: "Het politiek vak schetst geen mooi beeld van zichzelf. En dat in een context waar er net verkiezingen zijn geweest. Een deel van de analyse van de uitslag is dat er een antipolitieke stemming heeft plaatsgevonden. Dit is er nog een schep bovenop, dit kunnen we als democratie missen als kiespijn."

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend":

Meest gelezen