Laatste restant van Gentse stadsomwalling, de Peperbus, in ere hersteld

De Peperbus, een toren die deel uitmaakte van de stadsomwalling van Gent, is helemaal gerestaureerd. Het torentje is zeker 350 jaar oud en stond jaren te verkommeren. Na protest van een actiegroep is het steen voor steen afgebroken en heropgebouwd. De Peperbus staat langs de Schelde in Gent, op een steenworp van de Kinepolis. Het is al ruim dertig jaar erkend als monument.

De Peperbus is een kleine monumentale wachttoren aan de Isabellakaai. Het gebouw dankt zijn naam aan de typische vorm en is al sinds 1987 een beschermd monument. Jarenlang was er discussie over wie er eigenaar is van het monument: de Vlaamse overheid, Waterwegen en Zeekanaal of de stad Gent. De eigenaar zou ook opdraaien voor de restauratiekosten, die zouden oplopen tot 200.000 euro. Uiteindelijk besloot Gent het torentje in bezit te nemen en te renoveren. 

Red de Peperbus

De bal ging aan het rollen toen een groep bezorgde Gentenaars zich organiseerde in een actiegroep: 'Red de Peperbus'. Zij drongen er bij het stadsbestuur op aan om het restauratiedossier aan te pakken. "De Peperbus is de Gentse versie van de toren van Pisa. Het is erfgoed en een belangrijk deel van de geschiedenis van Gent", benadrukt Evert Vandenberghe van het actiecomité. De toren maakte deel uit van de stadsomwalling van Gent, waar nog amper iets van overblijft. Het gebouw is minstens 350 jaar oud. 

Steen per steen afgebroken

Het torentje is nu in zijn oorspronkelijke staat hersteld. De restauratie heeft veel voeten in de aarde gehad, want het gebouw is steen voor steen afgebroken en dan opnieuw opgebouwd. "Ik vind het echt mooi gedaan en ik zie dat het torentje nog altijd even scheef staat als vroeger. Dat vind ik wel fijn", vertelt een voorbijganger.

Een overbuur heeft de werken op de voet gevolgd: "Ze hebben eerst stellingen rond het torentje gezet en het dan voorzichtig steen voor steen afgebroken. De stenen gingen in kisten en werden schoongemaakt. Daarna is alles zorgvuldig heropgebouwd. Ik vind het prachtig, het is heel leuk om thuis te komen en het torentje opnieuw in zijn volle glorie te zien. De stad had beloofd dat het voor de Gentse Feesten klaar zou zijn en dat is gelukt."

De Peperbus gerestaureerd

Meest gelezen