Videospeler inladen...

Deze installatie in Oostende maakt van brak water drinkwater: "Uniek in West-Europa"

In Oostende wordt de laatste hand gelegd aan een innovatieve waterzuiveringsinstallatie die van brak water drinkwater kan maken. Momenteel komt het drinkwater aan zee uit de Ardennen met hoge waterfacturen tot gevolg. Deze installatie moet daar komaf mee maken.

Er is bijzonder weinig grondwater aan de kust. Als u in Oostende de kraan openzet, komt dat blauwe goud eigenlijk uit de Ardennen. Er loopt vanuit Dinant via Brussel een waterleiding die het Ardense water tot aan de kust voert. Deze transportkosten leiden tot hoge waterfacturen.

Waterintercommunale Farys bouwt daarom een ontziltingsinstallatie in Oostende. Die moet van het brakke water van het kanaal Brugge-Oostende drinkwater maken. Brak water is minder zout dan zeewater, maar nog te zout voor consumptie. "We zetten het eerst om in "dood water". Je kunt dat het beste vergelijken met gedestilleerd water zoals je in het strijkijzer doet", legt Christophe Peeters uit, de voorzitter van Farys. "Daarna wordt het gemineraliseerd tot drinkwater."

De industrie ontzilt wel vaker water, maar zelden wordt het omgezet in drinkwater. "Dit proces is uniek in West-Europa", zegt Peeters die onderlijnt dat het ook een antwoord kan bieden voor de droogteproblematiek en de lage grondwaterstanden. "En daar gaan we door de klimaatverandering wellicht meer en meer mee geconfronteerd worden."

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de installatie. Binnen enkele maanden zal het brakke water uit het kanaal Brugge-Oostende voor het eerst opgepompt en gezuiverd worden.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen