Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump laat vraag rond staatsburgerschap bij volkstelling vallen: wat was de bedoeling van die ene vraag nu? 

De Amerikaanse president Donald Trump laat de omstreden vraag rond staatsburgerschap vallen bij de volkstelling in 2020. De vraag of iemand staatsburger is, moet duidelijk maken of iemand legaal op Amerikaanse bodem verblijft. Trump wilde die vraag toevoegen, maar komt daar nu op terug. De president wil er naar eigen zeggen geen gevecht in de rechtbank van maken na de kritiek op het plan uit het kamp van Democraten, de tegenstanders van Trump, in het parlement.

Het Amerikaanse hooggerechtshof verzette zich al tegen de omstreden vraag en stelde dat de uitvoerende macht zich moest kunnen verantwoorden om die vraag toe te voegen. President Trump liet weten dat er geen tijd was voor een gevecht in de rechtbank.

Toch wil de Republikein een nauwkeurig overzicht van het aantal illegalen in de VS. "Er was een tijd dat je trots kon verklaren dat je een burger was. Extreemlinkse Democraten zijn vastberaden om het aantal illegale vreemdelingen verborgen te houden", sprak Trump in zijn toespraak in de Rozentuin van het Witte Huis.

De vraag had electorale bedoelingen

In de VS wordt om de tien jaar een volkstelling gehouden. De laatste was in 2010, de volgende is volgend jaar. "Die telling heeft grote gevolgen, want op basis daarvan wordt bepaald hoeveel kiesmannen een staat krijgt", legt onze correspondent Björn Soenens uit. "Bij een verkiezing wordt de strijd altijd uitgevochten met kiesmannen.  Dat betekent: hoe meer inwoners een staat heeft, hoe meer kiesdistricten er zijn en hoe meer zetels er zijn in het Huis van Afgevaardigen. Het is heel belangrijk voor een staat om dichtbevolkt te zijn om meer politiek gewicht te krijgen."

Het is heel belangrijk voor een staat om dichtbevolkt te zijn om meer politiek gewicht te krijgen

correspondent Björn Soenens

"Trump wilde die vraag toevoegen om te maken dat een aantal mensen, die wonen in grote steden in staten aan de oost- en westkust, bang zou zijn om te zeggen of ze burger zijn of niet. Je moet weten dat er elf miljoen illegalen zijn in Amerika. Zij worden normaal meegeteld bij de bevolking. Zij wonen er ook effectief. Als die niet zouden worden meegeteld, omdat zij bang zijn om op die vraag te antwoorden, dan hebben een aantal staten een flink pak inwoners minder. Hun politiek gewicht zou verminderen ten opzichte van - meestal - Republikeinse staten." 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nee, toch geen presidentieel decreet

Trump was niet te spreken over de beslissing van het Hooggerechtshof om die vraag niet te stellen. De president zei afgelopen week nog dat hij "een methode zou vinden" om die vraag in te voeren.

"Een paar uur geleden werd gefluisterd dat er een presidentieel decreet zou worden afgekondigd", aldus Soenens. "Dus Trump die zijn macht gebruikt als president om die ene vraag toch in te schrijven. De tijd drong omdat de formulieren voor de volkstelling moeten gedrukt en uitgestuurd worden. Een enorm werk. En plots kwam die persconferentie, met eerder de aftocht die werd geblazen. "

Meest gelezen