Nicolas Maeterlinck

Federale informateurs brengen tussentijds verslag uit bij de koning

De informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hebben vanmiddag tussentijds verslag over hun missie uitgebracht bij de koning. Van een doorbraak in de werkzaamheden lijkt nog geen sprake. Volgende week zouden de informateurs starten met de uitwerking van hun "preformatienota", met de prioriteiten van de acht partijen die in aanmerking komen voor deelname aan de federale regering: N-VA, PS, CD&V, MR, Open VLD, Ecolo, SP.A en Groen.

Vande Lanotte en Reynders zijn op 30 mei als informateursduo het veld ingestuurd, enkele dagen na de verkiezingen van 26 mei. Na hun derde verslag bij de koning werd de manier van werken wel bijgeschaafd en voeren ze intensievere inhoudelijke gesprekken. Of ze daarbij enige vooruitgang hebben geboekt, blijft onduidelijk.

Na hun onderhoud bij de koning van vanmiddag is geen bijkomende informatie bekendgemaakt. Op 29 juli worden de informateurs opnieuw voor een nieuw verslag bij het staatshoofd verwacht.

Lees verder onder de tweet.

De federale formatie lijkt een onontwarbaar kluwen want de kiezer heeft de kaarten niet bepaald gemakkelijk gelegd. Als grootste Vlaamse partij dringt de N-VA er bij de PS op aan om samen aan tafel te gaan, maar tot nu toe lijkt die PS niet echt gretig om op die vraag in te gaan. Vóór de verkiezingen had N-VA-voorzitter Bart De Wever nog een veto tegen de grootste partij aan Franstalige kant uitgesproken.

Anderzijds is de N-VA bevreesd dat ze uit de federale regeringsboot zal vallen. Daarom zegt de partij dat een federale regering zonder meerderheid in Vlaanderen voor haar niet kan: een boodschap aan CD&V en Open VLD om niet in te gaan op eventuele federale avances van de PS. Mede daarom heeft N-VA-voorzitter en Vlaams informateur Bart De Wever ook de Vlaamse formatie "on hold" gezet.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen