Hanne Decoutere trapt druivenseizoen af in Hoeilaart

In Hoeilaart is het druivenseizoen officieel begonnen. Journaal-anker Hanne Decoutere is dit jaar ambassadeur van de druivenstreek

Met de campagne "Trots op onze druiven" wil toerisme Vlaams-Brabant de druiventeelt in de streek van Overijse en Hoeilaart in de schijnwerpers zetten. Er zijn heel wat activiteiten gepland, zoals concerten in de druivenserres en proeverijen.

"Tijdens het najaar willen we mensen aanmoedigen om naar de serres te komen en te luisteren naar de verhalen rond die druiven. We geven je uitleg over de rijke geschiedenis van onze druif en we vertellen je hoe we de toekomst van onze druiven in stand proberen te houden", vertelt gedeputeerde Monique Swinnen. 

Ambassadrice van de druivenstreek

Hanne Decoutere, nieuwsanker van "Het Journaal" op Eén, woont nog maar sinds 2016 in Hoeilaart: "Ik kende de traditie van de druivenknip niet. Ik wist wel dat de regio bekend is voor haar druiven, want ik woon op een plek waar vroeger serres stonden. Ik vind dagelijks ook nog stukjes glas in mijn tuin die me aan die serres  herinneren."

Eerste knip 

"Ik moest de druiventros in mijn linkerhand vasthouden en ze dan met een snoeischaar afknippen", zegt Decoutere. "Het was niet zo moeilijk, maar ik ben toch blij dat ik geluisterd heb naar de instructies om zo een prachtige tros af te knippen." 

Lekkerste druiven

Decoutere is helemaal fan geworden van de druiven in Hoeilaart: "Ik moet eerlijk bekennen dat het van de lekkerste druiven zijn die ik ooit heb gegeten. De druiven die je in de supermarkt koopt zijn altijd zo klein, maar deze druiven zijn dik, sappig en een beetje zoet."

Meest gelezen