Hoe mogen of kunnen politici mensen helpen? "Af en toe een dunne lijn, maar je moet weten waar de grens is"

Politiek dienstbetoon of gewoon mensen helpen? De kwestie is weer brandend actueel naar aanleiding van de heisa rond Kris Van Dijck (N-VA). Het antwoord op de vraag blijkt niet eenduidig. Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen) en burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden vertellen hoe zij ermee omgaan.  

Sinds de jaren 80 en 90 heeft politiek dienstbetoon een erg negatieve bijklank gekregen, onder meer met dank aan het Agustaschandaal. Sinds 1999 geldt een deontologische code, waardoor de grootste excessen eruit zijn. De regels zijn aangescherpt en er kwamen ombudsdiensten in de plaats van overdreven behulpzame politici die mensen helpen eigenlijk beschouwen als alternatieve manier om stemmen te winnen.

Ik doe het alleen als het gaat over een algemene problematiek

Vlaams Parlementslid Björn Rzoska (Groen)

"Ik doe het alleen als het gaat over een algemene problematiek", zegt Vlaams Parlementslid Björn Rzoska in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Als er bijvoorbeeld in mijn eigen stad iets speelt over mobiliteit en er komen verschillende signalen, maak ik dat dossier ook publiek op een gemeenteraad. Rzoska durft ook al eens een schriftelijke vraag te stellen als hij veel vragen rond fiscaliteit krijgt.

"Als het echt over persoonlijke dossiers gaat, is mijn werkwijze gewoon naar een ombudsdienst te stappen omdat dit voor mij echt wel de scheidingslijn tussen deontologie en dienstbetoon is."  

Beluister hieronder de stelling van Björn Rzoska in "De werld vandaag":

Je merkt wel dat de verwachtingen zeer hoog zijn omdat het in het verleden misschien wel de spuigaten uit liep

Burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) van Staden

Francesco Vanderjeugd (Open VLD) staat als burgemeester van Staden dicht bij de mensen. "Je merkt wel dat de verwachtingen zeer hoog zijn omdat het in het verleden misschien wel de spuigaten uit liep." Zijn er soms nog ongeoorloofde demarches? "Ik durf daarvoor mijn hand niet in het vuur steken", zegt Vanderjeugd. "Ik denk dat heel wat politici - niet noodzakelijk kwaad bedoeld - willen handelen omdat ze mensen willen helpen."

"Hoe toegankelijker je bent, hoe lager de drempel om met een bepaalde delicate vraag tot bij u te komen", aldus Vanderjeugd. "Af en toe is het een dunne lijn, maar je moet voor jezelf uitmaken dat het tot hier is en niet verder."

Voor Vanderjeugd mogen de regels best wat duidelijker. "Het is misschien goed dat er vanuit de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten een soort van richtlijn komt", zegt hij. Vanderjeugd geeft toe dat hij in het verleden al eens een individueel geval heeft aangegrepen om een situatie aan te kaarten. Maar hij wil geen valse hoop geven: "Ik zeg altijd dat ik ga informeren en zal terugkoppelen en zeg er altijd bij dat ik niets beloof." 

Beluister hieronder het gesprek met Francesco Vanderjeugd in "De wereld vandaag":

Meest gelezen