AFP or licensors

Jongeren dreven de opkomst voor de Europese verkiezingen de hoogte in, maar Belgen stemden vooral uit ontevredenheid

De Europese verkiezingen van eind mei brachten bijna 51 procent van de stemgerechtigden op de been. Uit een studie van het Europees Parlement blijkt dat de relatief hoge opkomst vooral te danken was aan de jonge kiezers. Jongeren stemden omdat ze overtuigd waren van de impact van hun stem. Economie, klimaatverandering en democratie vormden voor de EU-burgers de belangrijkste motivaties, maar bij de Belgen was dat vooral migratie. 

Het Europees Parlement ondervroeg in juni bijna 28.000 Europeanen in alle lidstaten over hun stembusgang. Iets meer dan de helft van de Europese stemgerechtigden trok naar de stembus, het hoogste cijfer sinds de jaren negentig. Bij de 16- tot 24-jarigen (in sommige lidstaten mogen jongeren al vanaf 16 jaar naar de stembus) ging 42 procent stemmen, tegenover amper 28 procent in 2014. Ook in de andere leeftijdscategorieën was een stijging zichtbaar, maar nergens was ze zo hoog als bij de jongeren.

Economie, klimaat en mensenrechten

Het Europees Parlement schrijft de stijging vooral toe aan de positieve houding van jongeren tegenover de Europese Unie. Steeds meer EU-burgers zouden het gevoel hebben dat hun stem iets zal veranderen, maar ook dat het Europees lidmaatschap hun land vooruit heeft geholpen. De Europese kiezer trok volgens het onderzoek vooral naar de stembus omwille van de economische groei (44 procent), de klimaatverandering (37 procent) en de mensenrechten en democratie (37 procent). 

De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, zegt dat burgers hebben gestemd omdat ze pro Europa zijn. "Het Europees Parlement moet nu aan de verwachtingen van de Europese kiezer tegemoet komen. De laatste jaren hebben we onze stempel gedrukt op economische hervormingen, klimaatverandering en de verdediging van de mensenrechten," zo klinkt het. Sassoli wil die koers in de komende jaren verderzetten.

Belgen stemmen over migratie

Wat opvalt uit het onderzoek is dat zeer veel Belgische kiezers naar de stembus trokken om hun ongenoegen over de Europese Unie te uiten. Ook bij Britse en Roemeense burgers was dat het geval. Wat ook opvalt is dat een meerderheid van de Belgen hun Europese stem niet uitbracht omwille van economie of klimaat, maar omwille van migratie.

De steun voor de Europese Unie staat al maanden op op een recordhoogte. Uit de laatste Eurobarometer blijkt dat 68 procent van de Europeanen positief is over het EU-lidmaatschap. 

Bekijk hier de resultaten in detail.

Meest gelezen