Politie aan de kust rukt tijdens de zomer vijf keer meer uit, maar krijgt amper versterking

De politiediensten aan de kust rukken tijdens de zomermaanden 5 keer meer uit dan tijdens het laagseizoen, maar krijgen daarvoor naar eigen zeggen onvoldoende mensen. Per zone zijn twee extra agenten gepland. "Dat is veel te weinig", zegt de korpschef van politiezone Westkust.

Elke zomer trekken miljoenen toeristen en dagjesmensen naar onze kust. Vanzelfsprekend heeft dat ook op de politiediensten een grote impact. "We rukken vijf keer meer uit en hebben drie keer meer interventies", zegt Nicholas Paelinck, de korpschef van politiezone Westkust, aan VRT NWS. "Dat doen we met slechts 2 man extra."

Lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Paelinck spreekt niet alleen voor zijn politiezone. Hij spreekt als voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie voor de hele kust. Voor de zeven politiezones aan de zee zijn 14 extra manschappen gepland tijdens het hoogseizoen. Dat zijn er dus twee per politiezone. "Dat is veel te weinig. In onze zone alleen al zijn er tijdens de zomermaanden 80 evenementen", zegt Paelinck. "En dat zal in alle kustzones wel zo zijn. Dus 14 is veel te weinig."

De politiezones proberen daar zelf een mouw aan te passen door versterking te zoeken in andere zones. Of door te bezuinigen op rustdagen en verloven. "Alle diensten proberen we te verdubbelen, maar het is natuurlijk een zware belasting op de politiemensen langs de ganse kust", onderlijnt Paelinck. "We moeten dus naar een systeem van daadwerkelijke versterking."

Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem laat intussen weten dat hij zich bewust is van de extra belasting op de politiezones, maar hij wijst op verschillende maatregelen die genomen zijn. Zo verhoogt de federale politie de capaciteit van het interventiekorps West-Vlaanderen tijdelijk om de zeven kustzones te ondersteunen. 

Meest gelezen