Bijj bedrijven als Telenet of Proximus zijn heel wat Indiërs aan de slag.
James Arthur Photography

Indiërs in top 3 van buitenlandse werknemers in ons land

Het aantal buitenlandse werknemers in ons land is in vier jaar tijd verviervoudigd. Dat blijkt uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Vooral het aantal Indiërs stijgt fors.

De meeste buitenlandse werknemers in België komen uit Frankrijk en Nederland. Maar op de derde plaats staan Indiërs. Heel wat Indische bedrijven sturen hun personeel tijdelijk naar Europa om hier te proeven van de bedrijfscultuur. "Indische werknemers zijn erg in trek bij Belgische werkgevers", zegt Greet Joos van SD Worx. "Ze zijn doorgaans hoog opgeleid, ze spreken vlot Engels en ze hebben kennis die in ons land schaars is." Het gaat dan vooral om IT-profielen. Bijvoorbeeld bij bedrijven als Telenet of Proximus zijn heel wat Indiërs aan de slag.

"Maar ook in de groothandel, bij adviesbureaus en bij bedrijven in de chemische en financiële sector zien we heel wat Indiërs," zegt Joos. Ze zijn vaak als expat aan de slag. Dat betekent dat ze genieten van een bijzonder fiscaal statuut. "Per definitie zijn ze tijdelijk in ons land aan de slag. Dat is ook eigen aan het soort opdrachten waarvoor ze hier worden tewerkgesteld. Het gaat vaak om tijdelijke projecten."

Het aantal Indische werknemers is de voorbije vier jaar vervijfvoudigd. Ze vertegenwoordigen nu 8,3 procent van het totale aantal buitenlandse werkkrachten. Ook het aantal Japanners, dat hier aan de slag is, gaat fors omhoog. Ze maken 3,5 procent uit van het aandeel buitenlandse werknemers.

Meest gelezen