Videospeler inladen...

MR dringt aan op plaats aan Brusselse onderhandelingstafel, Onkelinx (PS) kordaat: "Brussel geen automaat voor postjes"

Nu de MR in Wallonië mee mag aanschuiven voor onderhandelingen, dringen de Franstalige liberalen verder aan om in Brussel mee te onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Maar Laurette Onkelinx, die als voorzitster van de Brusselse PS aan de Brusselse coalitiegesprekken deelneemt, is niet gediend met de vraag van de liberalen.

Didier Reynders zei vanochtend bij zijn aankomst aan de federale ministerraad dat hij het "logisch vond en getuigen van politieke coherentie" dat de MR ook in Brussel deel zou uitmaken van de coalitie. Momenteel wordt de MR daar buitengehouden, en is de PS in zee gegaan met Ecolo en DéFI. Maar eerder deze week werd de MR door de PS wel aan boord gehesen bij de onderhandelingen voor de vorming van een Waalse regering.

"Als de MR mee onderhandelt over een Waalse regering zou het logisch en politiek coherent zijn dat MR ook in Brussel mee betrokken wordt. Strikt rekenkundig is het niet nodig, maar gezien de banden tussen Wallonië en de Franse Gemeenschap (voor de Franstaligen de Fédération Wallonie-Bruxelles, red.) zou dat getuigen van politieke coherentie", aldus Reynders. 

Maar Laurette Onkelinx veegde de suggestie kordaat van tafel. "Brussel is een volwaardig gewest. Het kan niet gebruikt worden als pasmunt of als een automaat voor postjes", aldus de PS-politica. "We onderhandelen momenteel met partners die elkaar respecteren en het werk is reeds ver gevorderd", aldus nog Onkelinx bij haar aankomst aan het Brussels Parlement.

Ook bij Ecolo klinkt een kort "neen" op de vraag van MR. En hoewel Open VLD bij de start van de onderhandelingen op 24 juni niet kwam opdagen, net omdat de partij vond dat de MR betrokken moest worden omwille van de "coherentie", verdedigde Sven Gatz de vraag van MR niet meteen. "Dat is een zaak van de Franstaligen onderling", wilde hij enkel kwijt.

Regeerakkoord in zicht

Intussen zitten de Brusselse socialisten, groenen, Open VLD en DéFI sinds 9.30 uur opnieuw samen in het Brussels Parlement. Gisteren was te horen dat het werk goed opschiet en dat er vrijdagnacht, dit weekend of ten laatste maandag een akkoord kan zijn. In het meest optimistische scenario wordt rekening gehouden met een regeerverklaring in het parlement op woensdag.

Meest gelezen