Na 15 jaar weer volop boomkikkers in natuurgebied de Dauteweyers in Limburg

In het natuurgebied de Dauteweyers in Diepenbeek leeft er opnieuw een gezonde populatie boomkikkers. 15 jaar geleden werden er maar twee mannetjes meer geteld. Nu leven er opnieuw 600 mannetjes, dankzij de herinrichting van het gebied.

De voorbije jaren heeft Natuurpunt de poelen in het natuurgebied de Dauteweyers verbeterd. "De oevers werden aangepast en de bomen rondom werden gekapt", legt Richard Vuurstaek van Natuurpunt uit. Enkele buurtbewoners hebben zich hevig verzet tegen het kappen van die bomen. "Maar het was noodzakelijk", gaat Vuurstaek verder. "Daardoor schijnt er weer zonlicht in het water en wordt het water veel sneller opgewarmd. En daardoor doet de boomkikker het weer goed."  

Migratie

"Vijftien jaar geleden konden we nog amper 2 roepende mannetjes in de Dauteweyers horen en dit voorjaar maar liefst 600", gaat Vuurstaek enthousiast verder. "En hij komt intussen ook al op andere plaatsen voor, onder meer in het gebied De Maten in Genk. Conservator David Berckx van De Maten is hoopvol. "Tien jaar geleden waren de boomkikkers uitgestorven in De Maten. In de lente van 2018 hebben we er 8 roepende mannetjes geteld, en dit voorjaar opnieuw 8. We hopen nu dat ze voor nakomelingen zullen zorgen."

Groot kabaal

En een boomkikker is een kleine maar luidruchtige kikker. "Het is ons kleinste kikkertje maar hij maakt het luidste kabaal", moet ik toegeven, besluit Vuurstaek.

Meest gelezen