"Al jaren een gerucht", nu ontdekt: Duits veldhospitaal uit WOII gevonden onder een waterput in Wevelgem

Onder het terrein van de technische dienst van Wevelgem is een Duits veldhospitaal uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt. Een journalist van de Krant van West-Vlaanderen had er ooit over gehoord op café en deed de ongelofelijke ontdekking. Verder onderzoek is wel niet overbodig, want verschillende lokale historici twijfelen aan het verhaal.

Christophe Lefebvre uit Lauwe is al lang gefascineerd door verlaten plaatsen en gebouwen. Hij heeft een populaire blog en YouTube-kanaal over zijn ontdekkingstochten. Hij kreeg een tip van een werknemer van de gemeente op verkiezingszondag. De man vertelde hem dat er een deur onder de waterput zit van het terrein van de stadsdienst.

"Het was al vele jaren een gerucht in Wevelgem", vertelt Lefebvre. "Veel mensen wisten dat er een waterput is en sommigen zelfs dat er een deur onder zit. Maar meer vragen werden daar niet over gesteld."

Ontdekking

Lefebvre opende het rioolputdeksel en toen hij een tweede deur ontdekte voelde hij aan dat het iets groots kon zijn. "Het ondergrondse complex heeft zijn beste tijd gehad en is daardoor moeilijk toegankelijk. Het staat constant onder water, maar het ziet er nog altijd uit zoals het achtergelaten is door de Duiters. Er zijn nog geen sporen van vandalisme."

Het ondergrondse gebouw bestaat uit talloze betonnen hokken. "Het bood ruimte aan zo'n 200 mensen. Het waren schuilplaatsen en materiaalhokken, maar ook bureaus met gekleurde muren voor officieren. Het moet een belangrijke plaats geweest zijn voor de Duitsers."

Wevelgem cruciaal voor Duitse leger

Wevelgem was toen één van de weinige plaatsen waar er een luchthaven was met zo'n lange landingsbaan. "Daarom was Wevelgem voor de strategie van de Duitsers van cruciaal belang." Ze bombardeerden ook de gemeente. In Wevelgem viel zelfs één van de eerste burgerslachtoffers. "De "blitzkrieg" die de Duitsers deden in het Noorden van Frankrijk vertrok vanuit Wevelgem", vertelt de journalist.

Lefebvre is fier op zijn ontdekking. "Ik was erg verwonderd over de grootte van het gebouw en ik ben zot van cafépraat. Het is nu duidelijk dat zo'n geruchten soms waar kunnen zijn!"

Verder onderzoek moet uitwijzen of Lefebvre het bij het rechte einde heeft, want verschillende lokale historici betwisten de ontdekking. Zo zou het ook om een burgerbunker kunnen gaan die al dan niet nadien door de Duitsers werd gebruikt.

Bekijk hieronder de video van journalist Christophe Lefebvre van de Krant van West-Vlaanderen:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen