Robin Utrecht

Nederland schenkt historische D-Day-vlag aan VS: "Een van de allerbelangrijkste vlaggen uit Amerikaanse geschiedenis"

Tijdens een bezoek van de Nederlandse premier Mark Rutte aan het Witte Huis volgende week, zal een bijzondere, historische vlag overhandigd worden aan de Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse vlag werd gebruikt tijdens D-Day, de invasie van de geallieerden in Normandië. De Rotterdamse kunstverzamelaar die de vlag enkele jaren geleden kocht, mag de vlag zelf overhandigen aan Trump.

De Amerikaanse vlag wapperde tijdens D-Day - op 6 juni 1944 - op de achtersteven van de Landing Craft Control 60 van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. Tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Rutte aan het Witte Huis zal de vlag aan de VS worden overgedragen. Het Witte Huis zegt dat het unieke object in het Smithsonian Museum in Washington D.C. tentoongesteld zal worden, waar het voor iedereen te bezichtigen zal zijn.

Duitse kogelgaten

Dat was een van de voorwaarden van de Rotterdamse kunstverzamelaar Bert Kreuk. Hij kocht de vlag in 2016 op een veiling in Dallas voor ruim 450.000 euro. Volgens Kreuk symboliseert de vlag het leven in vrijheid: "Het is één van de allerbelangrijkste vlaggen uit de Amerikaanse geschiedenis", zegt hij aan de NOS. "De waarde van deze vlag is meer dan de prijs die ik ervoor betaald heb. Het gaat om de betekenis, dat het verhaal achter de vlag zo breed mogelijk wordt uitgedragen en doorverteld. Ook aan de volgende generatie." Kreuk werd uitgenodigd om persoonlijk de vlag aan de Amerikaanse president te overhandigen.

De vlag draagt geschiedenis in zich. Er zitten kogelgaten in van een Duits geweer. De stof is gerafeld. "Je ziet dat hij destijds in een chaos aan land is gekomen," zegt Kreuk. De vlag heeft ook maar 48 sterren, twee minder dan vandaag, omdat de VS destijds slechts zoveel staten telde. Alaska en Hawaï werden pas in 1959 Amerikaanse staten. (Lees voort onder de afbeelding.)

Robin Utrecht

Volgens het veilinghuis dat de vlag in 2016 verkocht, is "dit het belangrijkste voorwerp uit de landing van D-Day dat nog in particuliere handen is. Voor sommige Amerikaanse militairen die die dag het strand bestormden zal dit de laatste vlag zijn geweest die ze ooit zagen." 

Zoon Nederlandse immigrant

De vlag stond op het achtersteven van het landingsvaartuig van de Amerikaanse luitenant Howard Vander Beek, zoon van een Nederlandse immigrant. Het vaartuig zou samen met twee andere dienstdoen op Utah Beach, een van de twee Amerikaanse zones. Hij kwam er echter alleen voor te staan toen het ene landingsvaartuig al bij de Britse kust uitviel en het tweede onderweg op een boei voer. Daardoor kwam Vander Beek alleen aan in Normandië.

Door mist, wind en stroming miste Vander Beek op D-Day zijn officiële landingsplek met 500 meter. Het bleek uiteindelijk een meevaller: de Duitse verdediging was daar veel minder zwaar dan op het oorspronkelijke punt. 

Die dag voer Vander Beek in zeven en een half uur negentien keer van en naar het front. Zijn landingsvaartuig loodste andere vaartuigen naar het strand. De vlag van zijn schip was het enige souvenir dat hij na de oorlog mee naar huis zou nemen. 

Tot nu toe werd de vlag tentoongesteld in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, in Nederland.

Meest gelezen