NSZ eist betere kwaliteitsnormen voor elektrische fietsen: "Spotgoedkoop, maar kwaliteit is ondermaats"

Er moeten betere kwaliteitsnormen komen voor elektrische fietsen. Dat vraagt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Er worden in ons land steeds meer fietsen van slechte kwaliteit verkocht, terwijl fietsenmakers moeite hebben met de herstellingen. "We vragen een duidelijk en transparant kwaliteitslabel voor elektrische fietsen", zegt Stefaan Gruyaert, woordvoerder van het NSZ.

Elektrische fietsen zijn de laatste jaren heel populair geworden. Niet alleen worden ze massaal verkocht door fietsenmakers, ook online en in grootwarenhuizen kan je modellen van verschillende prijsklassen kopen. Die prijzen liggen - in vergelijking met de meeste fietsenhandelaars - vaak erg laag, wat volgens zelfstandigenorganisatie NSZ vaak ook gevolgen heeft voor de kwaliteit van de fiets. "Problemen aan de fiets, zoals kapotte onderdelen, komen dan steeds vaker voor", zegt woordvoerder Stefaan Gruyaert.

Moeilijke herstellingen

Die slechte kwaliteit bevestigt ook consumentenorganisatie Test Aankoop. "Wij testen geen goedkope elektrische fietsen meer", zegt woordvoerder Simon November. "Dat deden we vroeger wel. Toen hebben we vastgesteld dat de kwaliteit van zulke fietsen ondermaats is: soms was er geen vering, een slechte batterij of een motor die niet goed werkte. Nu bekijken we enkel nog fietsen uit het meer kwalitatieve gamma, zodat de consument daaruit keuzes kan maken."

We vragen een duidelijke wetgeving rond kwaliteitsnormen, zodat fietsenmakers kwaliteit kunnen bieden
Stefaan Gruyaert, woordvoerder NSZ

Het NSZ vindt dat het hoog tijd is voor vernieuwde, betere kwaliteitsnormen. De zelfstandigenorganisatie hield een bevraging bij zo'n 300 fietsenhandelaars, waaruit bleek dat ze de goedkope elektrische fietsen of steps maar moeilijk hersteld krijgen omdat de onderdelen moeilijk te vinden zijn. "Fietshandelaars moeten steeds een goede kwaliteit kunnen bieden, maar ook de consument mag niet voor problemen komen te staan", zegt Gruyaert. 

Ook Test Aankoop is voorstander van de nieuwe normen. "Striktere kwaliteitsnormen zijn altijd goed, zowel rond veiligheid als rond duurzaamheid", voegt November toe. "Dat zou het herstellingsprobleem alvast oplossen. Supermarkten bieden soms nog een herstellingsdienst aan na de verkoop, maar dat is niet altijd het geval. Een fietsenmaker is vaak broodnodig om zulke modellen te herstellen, maar door de slechte kwaliteit ligt dat vaak moeilijk."

Meest gelezen