Ook gecoöpteerde senatoren leggen eed af

De Senaat is sinds vandaag volledig samengesteld met de eedaflegging van de tien gecoöpteerde senatoren. Vorige week legden de deelstaatsenatoren al de eed af.

In principe zijn er zes Nederlandstaligen en vier Franstaligen gecoöpteerde senatoren. Maar de PVDA-PTB coöpteerde Ayse Yigit, de Limburgse lijsttrekster voor de Kamer, die niet verkozen raakte. Ze legde de eed eerst af in het Nederlands. Dat betekent dat ze deel uitmaakt van de Nederlandstalige taalgroep.

De Senaat telt dus in tegenstelling tot vorige legislatuur 36 Nederlandstalige senatoren (tegen 35), 23 Franstalige senatoren (tegen 24) en één Duitstalige senator. Dit kan echter enkel belang hebben bij stemmingen met bijzondere meerderheid.

De gecoöpteerde senatoren zijn: Bert Anciaux (SP.A), Bob De Brabandere (Vlaams Belang), Mark Demesmaeker (N-VA), Sabine de Bethune (CD&V), Fourat Ben Chikha (Groen), Rik Daems (Open VLD), Jean-Frederic Eerdekens (PS), Georges-Louis Bouchez (MR), France Masai (Ecolo) en Ayse Yigit (PVDA). Anciaux, de Bethune en Daems waren vorige legislatuur reeds lid van de Senaat.

Ook deelstaatssenator Orry Van de Wauwer (CD&V) legde vandaag de eed af. Vorige week was hij niet aanwezig. Volgende week donderdag komt de Senaat opnieuw bijeen voor de benoeming van het bureau en de samenstelling van de delegaties van de Senaat in een aantal internationale assemblees.

Meest gelezen