Parket start onderzoek naar mogelijke verkrachtingen van 3 jonge vrouwen op festival Dour

Het parket van Bergen is een onderzoek gestart nadat 3 vrouwen klacht indienden over een mogelijke verkrachting op het festival Dour in het Waalse Henegouwen. De drie feiten gebeurden afgelopen nacht. De situatie is nog erg onduidelijk. Voorlopig zijn er volgens het parket geen aanwijzingen dat de drie feiten iets met elkaar te maken hebben.

Drie jonge vrouwen dienden klacht in bij de politie omdat ze afgelopen nacht verkracht zouden zijn op het muziekfestival Dour, in het Waalse Henegouwen. De drie feiten zouden op verschillende plaatsen gebeurd zijn, zowel op de camping als op het festivalterrein zelf. Eén van de vrouwen is 19 jaar. Het parket is daarop een onderzoek gestart. De vrouwen onder meer worden medisch onderzocht.

De omstandigheden van de mogelijke verkrachtingen zijn nog erg onduidelijk. Op dit moment zijn er ook geen aanwijzingen dat de feiten aan elkaar gelinkt zijn, zo klinkt het bij het parket. Er zijn nog geen daders geïdentificeerd.

Campagne tegen seksuele intimidatie

Net dit jaar is de organisatie van het festival Dour gestart met een campagne tegen seksuele intimidatie. Aanleiding waren incidenten op het Zweede Bravalla-festival. Daar waren vier klachten over verkrachting en 23 gevallen van seksuele intimidatie. Dour besloot daarop om maatregelen te nemen.

Zo werd aan medewerkers gevraagd om oplettend te zijn. Op het festivalterrein zijn ook verschillende aanspreekpunten. "Het dragen van een jurkje is geen uitnodiging tot handtastelijkheden. Daarom hebben we samen met DSI van het Rode Kruis, een eenheid opgestart die zowel preventie als psychosociale ondersteuning biedt. Met als uiteindelijk doel om agressie en intimidatie te bestrijden", zo staat te lezen op de website. Die eenheid werkt als een soort meldpunt. De medewerkers kunnen de mogelijke slachtoffers dan ook begeleiden om een klacht in te dienen. Dat is de reden dat de klachten nu al zijn ingediend.

Ook verschillende vzw's die actief zijn rond de problematiek zijn aanwezig, zoals Seks en Co en Modus Vivendi. Van die laatste organisatie loopt er een mobiel team rond op de wei dat kan ingrijpen als dat nodig zou zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen