Alexander Dumarey

Proces aanslagen 22 maart zal plaatsvinden op voormalige NAVO-site

Het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel, zal plaatsvinden op de vroegere site van de NAVO in Brussel. Dat meldt het kabinet van ontslagnemend minister van justitie Koen Geens. Het proces kon niet georganiseerd worden in een bestaand gerechtsgebouw, wegens de grote omvang ervan. Het zal normaal in de loop van volgend jaar starten.

Het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart is vorige maand afgerond. Het heeft meer dan 3 jaar geduurd, maar de onderzoeksrechters hebben hun dossier overgemaakt aan het federaal parket. Dat maakt intussen werk van de voorbereiding van het proces dat nu moet volgen.

Het was niet eenvoudig om een locatie te vinden waar het proces kon plaatsvinden. Het heeft een erg grote omvang, met zo'n 800 betrokken partijen, en daarom was het niet mogelijk om het proces te organiseren in een bestaand gerechtsgebouw. "Het proces kan, wegens praktische en operationele redenen, niet doorgaan in het Brusselse Justitiepaleis", zegt het kabinet van ontslagnemend minister van justitie Geens in een mededeling.

"Een aantal alternatieve pistes werd onderzocht, waarbij rekening gehouden werd met beschikbaarheid, flexibiliteit van de in te richten ruimtes, beveiligingsmogelijkheden, bereikbaarheid, en dergelijke."

En dus bleek de voormalige NAVO-site, dat is het terrein rechttegenover het nieuwe NAVO-gebouw, een ideale plek. Er zal een tijdelijk gerechtsgebouw komen.

Het proces zou normaal in de loop van volgend jaar moeten starten. "De precieze startdatum wordt in het najaar gecommuniceerd", zegt het kabinet Geens nog. Op 22 maart 2016 vielen door de terroristische aanslagen in Brussel 32 doden en raakten 340 mensen gewond. Op dit moment zijn 13 personen in verdenking gesteld.

Meest gelezen