Ricardo Smit

Tihange 1 komende winter 2 maanden langer ter beschikking

Engie Electrabel stelt het grote onderhoud van kernreactor Tihange 1  uit van augustus naar eind december. Daardoor zal de kernreactor in de maanden november en december nog stroom leveren.  Tijdens de donkere en koude eindejaarsmaanden kunnen we die extra elektriciteit best gebruiken.

Het gaat om heel ingrijpende ondehoudswerken, die nodig zijn om Tihange 1 tot 2025 veilig te laten draaien. De regering Di Rupo gaf in 2012 Engie Electrabel namelijk de toestemming om de uitbating van Tihange 1 met tien jaar verlengen, van 2015 naar 2025. Maar daarvoor moest Electrabel de reactor grondig opknappen. Dat gebeurt in verschillende fases.

Ook dit jaar waren er werkzaamheden voorzien. Die zouden normaal  in augustus starten en tot midden februari volgend jaar duren. Maar door de onbeschikbaarheid van enkele stukken worden de werken uitgesteld. Het onderhoud staat nu gepland van 29 december 2019 tot 10 juli 2020, zegt Engie Electrabel.   

Meevaller voor de winter

Dat uitstel is een meevaller voor de bevoorradingszekerheid in ons land, want Tihange 1, die ongeveer 8 procent van de verbruikte Belgische elektriciteit maakt,  kan daardoor nog in november en december draaien.

In die donkere en koudere eindejaarsmaanden neemt het elektriciteitsverbruik enorm toe en kunnen we elke extra stroomcentrale goed gebruiken.  Vooral omdat ook Doel 1 en Doel 2 de volledige winter onbeschikbaar zullen zijn. Doel 1 ligt uit van 5 oktober tot 15 mei. Doel 2 van 28 september tot 10 april. Ook zij moeten grondig nagekeken en hersteld worden om tot 2025 veilig te kunnen blijven werken.

Einde winter blijft moeilijk

De situatie blijft wel moeilijker voor de kritische maanden januari en februari: dan is ons stroomverbruik het hoogst en zijn dus 3 van de 7 kernreactoren onbeschikbaar. Maar het zijn wel geplande onbeschikbaarheden: de werken liggen al jarenlang vast.

Engie Electrabel heeft dan ook de nodige voorzorgsmaatregelen kunnen nemen om onze stroombevoorrading te blijven verzekeren. Een heel andere situatie dus dan vorige winter. Toen waren er door onverwachte problemen plots 6 van onze 7 kernreactoren ongepland onbeschikbaar en moest Engie Electrabel extreme en dure maatregelen nemen om ons van stroom te blijven voorzien.

Meest gelezen