AFP or licensors

Underdog Jeremy Hunt: Kan hij favoriet Boris Johnson overtreffen?

Wie zal Theresa May opvolgen als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk? Jeremy Hunt en Boris Johnson zijn de overgebleven kandidaat-premiers. Boris Johnson lijkt een favorietenrol te spelen maar wat moeten we weten over zijn tegenstander Jeremy Hunt?

Jeremy Hunt is de tegenpool van Boris Johnson. Die laatste is vooral bekend door zijn typisch Britse humor, nonchalance en turbulent privéleven. Hunt daarentegen wordt omschreven als de sympathieke grijze muis. Kan iemand die minder opvalt en meestal op veilig speelt, opboksen tegen de ludieke Johnson? Of kan zijn rationele houding net een troef zijn in de onderhandelingen over de brexit?

Hunt is de huidige minister van Buitenlandse Zaken. Hij omschrijft zichzelf als een harde onderhandelaar dankzij zijn verleden als ondernemer. Hij vindt zichzelf de meest geloofwaardige, redelijke persoon om over een goede brexit-deal te onderhandelen in Brussel. Als minister van Buitenlandse Zaken zou hij goede relaties hebben in Brussel.  

Jeremy Hunt (links) en Boris Johnson (rechts)

Vrienden in hoge kringen

Hunt groeide op in Shere, in South West Surrey, het kiesdistrict dat hij nu in het Parlement vertegenwoordigt. Hij is de oudste zoon van een admiraal en als tiener studeerde hij in Charterhouse School, één van de meest prestigieuze en dure scholen in Engeland. Later ging hij naar de Universiteit van Oxford, net als Boris Johnson. Hij studeerde in hetzelfde jaar af als David Cameron, die premier was van 2010 tot 2016.

Na zijn studies gaf Hunt twee jaar Engelse les in Japan. Terug in Engeland richtte hij een eigen bedrijf op. In 2009 trouwde hij met zijn vrouw Lucia Guo. Tijdens een officieel bezoek in China bracht hij zichzelf onlangs in verlegenheid door te zeggen dat zijn vrouw Japans was, terwijl ze eigenlijk Chinees is.

Politieke carrière

Bij de verkiezingen van 2005 werd Hunt verkozen als parlementslid voor het kiesdistrict South West Surrey onder het premierschap van zijn studentenmakker David Cameron. 

Van 2010 tot 2012 was hij minister van Cultuur, Media en Sport. Hij speelde een belangrijke rol in de aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Hij werkte in die tijd nauw samen met de toenmalige burgemeester van Londen en nu zijn rivaal in de verkiezingen, Boris Johnson.

Jeremy Hunt (links), David Cameron (midden) en Boris Johnson (rechts) in 2012.

Jeremy Hunt was minister van Gezondheidszorg van 2012 tot 2018. Hij is de eerste persoon ooit die zes jaar lang die functie bekleedde. Maar zijn ambtstermijn verliep niet vlekkeloos. Hunt bespaarde veel en dat leidde tot financiële problemen en veel ongenoegen bij het medisch personeel.  

Ondanks zware kritiek slaagde Hunt er wel in bepaalde maatregelen door te voeren. Zo voerde hij een herfinancieringsplan in voor de gezondheidszorg en kwam hij op voor patiënten die slecht behandeld werden in ziekenhuizen.

Controversiële uitspraken

Onlangs maakte Hunt zichzelf minder populair door uitspraken over de abortuswet. Voor Hunt kan abortus tot 12 weken, zei hij naar aanleiding van de invoering van een abortuswet in Noord-Ierland, die op 24 weken werd gezet. Deze uitspraak botste op heel wat kritiek van vrouwenrechtenorganisaties. Toch blijft hij zich een feminist noemen. 

Een andere uitspraak die heel wat ophef veroorzaakte, bij dierenliefhebbers dan, was zijn pleidooi om de vossenjacht opnieuw legaal te maken. 

"Theresa Male"

Sinds juli 2018 is Hunt de minister van Buitenlandse Zaken. Hij is de opvolger van zijn huidige rivaal Boris Johnson, die aftrad uit protest tegen de brexit-strategie van Theresa May. May was premier tot 24 mei. Hunt werkte dus nauw samen met May en was aanwezig tijdens de onderhandelingen over de brexit. 

Dat laatste kan hem volgens sommige waarnemers wel eens duur komen te staan, aangezien hij nu wordt afgebeeld als een mannelijke versie van Theresa May. 

Hunt stemde aanvankelijk "remain" in het brexitreferendum in 2016, net zoals Theresa May. Hij wilde dus in eerste instantie in de Europese Unie blijven. Maar later keerde hij zijn kar. 

Donald Trump, Theresa May en Jeremy Hunt.

Deadline: 31 oktober

De brexitonderhandelingen slepen nu al drie jaar aan. May slaagde erin om een deal met Europa te sluiten over de uittredingsvoorwaarden, maar die werd tot drie keer toe weggestemd in het Lagerhuis. De Conservatieve Partij wil een leider die de brexit voor 31 oktober 2019 kan garanderen. Maar Jeremy Hunt wil die belofte niet garanderen. 

Hunt streeft wel naar een brexit tegen 31 oktober maar wil die dag ook niet als uiterste deadline nemen. Volgens de laatste berichten zou hij een uitstap willen tegen Kerstmis. Alleen als hij geen andere mogelijkheid meer zou zien, wil hij wel gaan voor een "no deal"-brexit, een uitstap uit de Europese Unie zonder akkoord. 

Boris Johnson daarentegen, houdt juist heel hard vast aan die deadline van 31 oktober, hoewel hij nog geen concreet plan heeft om de economie te beschermen bij een "no deal".

Hoe liggen de kaarten nu?

Maar waar staat Jeremy Hunt na de campagne tegen koploper Johnson? Hunt toonde tijdens het eerste en laatste televisiedebat dat hij zijn mannetje kan staan tegenover Johnson. Maar zal dit genoeg zijn om de Conservatieve Partij te overtuigen?

Hunt heeft er alles aan gedaan om twijfelende kiezers toch nog naar zijn kamp te trekken. Hij reisde heel Engeland door onder het motto #SwitchtoHunt

Morgen weten we of hij de Britse Conservatieve Partij heeft kunnen overtuigen.

Boris Johnson en Jeremy Hunt tijdens het televisiedebat.
AFP or licensors

Meest gelezen