Videospeler inladen...

Na het ontslag van Vlaams Parlementsvoorzitter Kris Van Dijck: wat staat er vandaag te gebeuren? 

Het was een woelige 11 juli gisteren, met de voorzitter van het Vlaams Parlement Kris Van Dijck die op de Vlaamse feestdag een stap opzij moest zetten. Zijn functie werd onhoudbaar nadat er - tijdens zijn speech nota bene - een verhaal over uitkeringsfraude met een escortdame uitgelekt was. Dat was gisteren. Maar wat staat er vandaag allemaal te gebeuren? 

Nadat Kris Van Dijck gisteren een stap opzij moest zetten omdat hij middenin een schandaalverhaal met een prostituee terechtkwam, werd ondervoorzitter Filip Dewinter van Vlaams Belang waarnemend voorzitter van het Vlaams Parlement (dat is de normale gang van zaken, omdat hij de eerste ondervoorzitter is). Hij benadrukte gisteren dat hij zijn verantwoordelijkheid zal opnemen, maar dat hij tegelijk geschokt is door de omstandigheden waarin hij nu de tijdelijke voorzitter wordt: "Het is voor mij oneervol om op deze manier als voorzitter van het Vlaams Parlement te moeten functioneren", vertelde hij gisteren

Meteen na zijn aanstelling riep hij het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement samen, dat straks om 11 uur bij elkaar komt om zich te buigen over de vraag wie Kris Van Dijck moet opvolgen als voorzitter van het Vlaams Parlement. "Het Uitgebreid Bureau zal nagaan welke verdere stappen het parlement moet nemen om een nieuwe voorzitter aan te stellen", klinkt het.

Wie zit er nu in dat Uitgebreid Bureau? Het Uitgebreid Bureau bestaat uit het Bureau (of het dagelijks bestuur) van het Vlaams Parlement en de fractievoorzitters. Normaal gezien bestaat het Bureau uit de voorzitter, de vier ondervoorzitters en de drie secretarissen. Vandaag zal Dewinter als eerste ondervoorzitter en tijdelijk voorzitter het Uitgebreid Bureau voorzitten. 

Wie wordt de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement?

In principe zijn er dan twee pistes. Ofwel blijft de waarnemend voorzitter, Filip Dewinter dus, zitten tot er een nieuwe Vlaamse regering gevormd is. Dewinter zelf is die piste het meest genegen, maar de kans lijkt niet zo groot te zijn dat het die piste zal worden. Piste twee is dat N-VA als grootste partij een nieuwe kandidaat voordraagt om de fakkel van Van Dijck over te nemen. Het parlement moet dan samenkomen om die kandidaat al dan niet goed te keuren. De opvolger moet de meerderheid van de parlementsleden achter zich krijgen en normaal gezien zal de plenaire vergadering dan volgende week bij elkaar komen. Ook bij de tweede piste is het een tijdelijke functie, tot er een nieuwe Vlaamse regering is. 

Voor die laatste piste circuleren het vaakst de namen van Wilfried Vandaele, burgemeester van De Haan en parlementslid sinds 2009, en die van fractieleider Matthias Diependaele. Ook de naam van Nadia Sminate komt af en toe ter sprake. Zij zit sinds 2014 in het Vlaams Parlement en zit ook in het bureau van het parlement. In "De ochtend" op Radio 1 heeft Matthias Diependaele al aangegeven dat N-VA al een kandidaat op het oog heeft. "Ik zal straks een voorstel doen aan de collega's. We hebben intern overlegd en gaan een naam naar voren schuiven. Ik denk dat het goed is dat we de onduidelijkheid met betrekking tot het voorzitterschap zo snel mogelijk de wereld uit helpen."

We hebben intern overlegd en gaan een naam naar voren schuiven

Matthias Diependaele (N-VA)

Bart Somers (Open VLD) pleit voor snelle oplossing

Bart Somers (Open VLD), burgemeester in Mechelen en fractieleider in het Vlaams Parlement, legt uit dat de regels stellen dat de nieuwe voorzitter niet per se  van N-VA moet zijn. "Technisch zou het iemand anders kunnen zijn, maar de traditie, de gewoonte en de logica zegt vandaag dat het iemand van de N-VA zal zijn."

Hij pleit vooral voor een snelle oplossing, om twee redenen: "Het is niet goed dat Vlaanderen zonder een verkozen voorzitter functioneert. Maar daarnaast ziet mijn partij niet graag dat iemand van extreemrechts die positie bekleedt. Het moet iemand zijn die namens heel Vlaanderen spreekt, een verbindende figuur. En dat kan je moeilijk zeggen van Vlaams Belang."

De traditie, de gewoonte en ook de logica zegt vandaag dat het iemand van de N-VA zal zijn

Bart Somers (Open VLD)

Ook op lokaal niveau zijn er vragen: vraag voor extra gemeenteraad in Dessel

In Dessel - waar Van Dijck burgemeester is - vraagt de oppositie intussen een extra gemeenteraad na het nieuws. De D&W is naar eigen zeggen ontzet over de feiten. "Voorlopig bekijken we hoe de situatie verder verloopt, maar het is duidelijk dat we ons vragen stellen. Als gemeentebestuur hebben we o.a. ook een deontologische code. Het is daarom cruciaal dat we meer tekst en uitleg krijgen van de burgemeester."

Herbekijk hieronder de analyse van politiek journalist Goedele Devroy in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen