Wie is Wilfried Vandaele, de groene oudstrijder van N-VA die Vlaams Parlementsvoorzitter wordt?

Als het Vlaams Parlement ermee instemt, mag Wilfried Vandaele (N-VA) zich vanaf morgen tijdelijk Vlaams Parlementsvoorzitter noemen. Kris Van Dijck is gisteren, te midden van alle heisa rond zijn persoon, opgestapt. Nadat de gemeenteraadsverkiezingen van eind vorig jaar Vandaele het burgemeesterschap in 'zijn' De Haan opleverden, is dit een nieuwe politieke opsteker voor de trouwe partijsoldaat.

De stempel "laatbloeier" is misschien niet helemaal gepast voor Wilfried Vandaele, maar het is wel een feit dat de zestigjarige West-Vlaming zijn politieke piekje vrij laat beleeft. Nu ja, eigenlijk is Vandaele nog maar 10 jaar "beroepspoliticus". Dat werd hij toen hij na de Vlaamse verkiezingen in 2009 het parlementszitje van gouw- en partijgenoot Geert Bourgeois innam. Vandaele was zo prompt de allereerste volksvertegenwoordiger ooit die kustgemeente De Haan afleverde.

Niet dat Vandaele een nieuweling in de politiek was, maar zijn aanwezigheid reikte tot dan toe niet veel verder dan het lokale niveau. Als Vlissegemnaar zetelde hij sinds 1988 voor de Volksunie in de gemeenteraad van De Haan, tussen 2006 en 2012 was hij er ook schepen. Van 1994 tot 2009 zetelde Vandaele ook in de provincieraad.

Link met Nederland

Al die tijd, tot 2009 dus, had Vandaele ook - om het even oneerbiedig uit te drukken - een "echte" job. Eerst als algemeen secretaris van de Stichting Algemeen-Nederlands Congres, een overlegorganisatie die de taalkundige samenwerking tussen Nederlanders en Vlamingen probeerde te bevorderen. Nadien deed hij vier jaar lang dienst als woordvoerder van de Vlaamse milieumaatschappij. 

Voormalig Vlaams minister Schauvliege werd door Vandaele geregeld stevig aangepakt op haar milieu- en bosbeleid en weggezet als "marionet van de Boerenbond"

In 1998 werd hij algemeen secretaris van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland. Die adviseert de Vlaamse en Nederlandse regering over manieren om samen te werken op het vlak van onder meer cultuur, welzijn en onderwijs. Die nauwe band met Nederland leverde Vandaele in 1996 de titel van Officier in de Orde van Oranje-Nassau op.

"Groene geweten"

Zijn job als algemeen secretaris liet hij voor wat die was toen hij naar het Vlaams Parlement trok in 2009. Daar ontpopte Vandaele zich sindsdien tot een gewaardeerd politicus, die zich vooral met media- en leefmilieukwesties ging bezighouden. Hij werd samen met onder meer Jan Peumans gezien als het "groene geweten" van N-VA.

Voormalig Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) zal het geweten hebben: zij werd door Vandaele geregeld stevig aangepakt op haar milieu- en bosbeleid en weggezet als "marionet van de Boerenbond". Hij gaf haar ooit een bijl cadeau, "om knopen mee door te hakken" (zie foto hieronder). Toch werd hij de voorbije jaren, mede dankzij zijn dossierkennis en subtiele humor, vrij algemeen gezien als een consensusfiguur en bruggenbouwer.

(Lees verder onder de foto)

In 2013 werd hij door het Vlaams Parlement aangewezen als gemeenschapssenator. Bij de verkiezingen een jaar later raakte hij herverkozen als Vlaams parlementslid en werd hij aangeduid als tweede ondervoorzitter van het Bureau, het dagelijkse bestuur zeg maar, van het Vlaams Parlement. In de vernieuwde Senaat zetelde hij tot eind vorig jaar ook als deelstaatsenator.

Eindelijk burgemeester

Een van de absolute hoogtepunten van zijn politieke carrière vierde Vandaele vorig jaar, toen hij na de gemeenteraadsverkiezingen eindelijk de burgemeester van "zijn" De Haan kon worden. Ook bij de Vlaamse verkiezingen van 26 mei raakte hij trouwens vlot herverkozen. 

Dat hij nu voor even Vlaams Parlementsvoorzitter zou worden, is alweer een mooie lijn erbij op zijn aandikkende politieke cv. Zij het dan wel een met een zuur bijsmaakje, gezien de perikelen rond zijn partijgenoot en voorganger Kris Van Dijck.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een gesprek met Wilfried Vandaele (N-VA) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag over het Vlaams Parlementsvoorzitterschap uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen