Video player inladen...

N-VA draagt Wilfried Vandaele voor als Vlaams Parlementsvoorzitter, parlement bekrachtigt morgen al benoeming 

N-VA draagt Wilfried Vandaele voor als tijdelijk Vlaams Parlementsvoorzitter. Vandaele moet Kris Van Dijck opvolgen die gisteren een stap opzijzette. Morgen al komt het Vlaams Parlement plenair samen om te stemmen over de nieuwe parlementsvoorzitter.

Waarnemend parlementsvoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft het Uitgebreid Bureau, dat is het Vast Bureau van het parlement aangevuld met de fractieleiders, om 11 uur vanmorgen samengeroepen om zich "te beraden over het ontslag van de voorzitter". Kris Van Dijck nam gisteren ontslag als tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement, nadat hij in opspraak was gekomen in een schandaalverhaal met een escortdame. 

Het Uitgebreid Bureau moest "nagaan welke verdere stappen het parlement moet nemen om een nieuwe voorzitter aan te stellen". Zeker is dat N-VA nu Wilfried Vandaele naar voren heeft geschoven als plaatsvervanger voor Kris Van Dijck.

Intussen is de bijeenkomst van het Uitgebreid Bureau van het parlement afgelopen en het Bureau draagt Wilfried Vandaele voor als nieuwe tijdelijke parlementsvoorzitter.

Over de voordracht van een nieuwe voorzitter moet de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement nog met een meerderheid zijn goedkeuring geven. Daarom komt het Parlement morgen om 11 uur al plenair bijeen, waarna Wilfried Vandaele dus de eed als nieuwe (tijdelijk) voorzitter zal kunnen afleggen.

Bekijk de reactie van Wilfried Vandaele in "Het Journaal" en lees verder onder video:

Video player inladen...

Dewinter maar kort het gezicht van het Vlaams Parlement

De installatie van de nieuwe parlementsvoorzitter zal dus vlug gebeuren. "Alle fracties, behalve Vlaams Belang, wilden dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) zo kort als maar enigszins mogelijk was het gezicht zou zijn van het Vlaams Parlement", zegt VRT-journaliste Goedele Devroy. Dewinter nam als eerste ondervoorzitter namelijk de taken op zich, na het ontslag van Van Dijck.

"Filip Dewinter is geen geschikte parlementsvoorzitter. Iemand die op de koffieg aat bij een massamoordenaar als Assad het gezicht laten zijn van gans Vlaanderen, dat kan niet", verwoordde Open VLD-fractievoorzitter Bart Somers het.

Consensusfiguur

De West-Vlaming Wilfried Vandaele (60) is Vlaams Parlementslid voor N-VA en burgemeester van kustgemeente De Haan. Hij is een oudgediende van de partij en van haar voorloper Volksunie. Zo was hij in de voorbije 30 jaar al gemeenteraadslid en schepen in De Haan, provincieraadslid in West-Vlaanderen, Vlaams parlementslid en gemeenschapssenator. 

In het Vlaams Parlement volgde Vandaele de voorbije tien jaar vooral de dossiers cultuur en media en natuur en leefmilieu op. Hij wordt vrij algemeen gezien als een consensusfiguur.

Video player inladen...

Meest gelezen