(archieffoto)

Al ruim 4 uur vakantiefile richting het zuiden

Door de start van het bouwverlof op de meeste plaatsen in Vlaanderen is het vandaag de drukste vertrekdag van de vakantie. In eigen land is er voorlopig geen hinder, maar elders in Europa hebben zich wel al lange files gevormd. Dat blijkt uit een verkeersupdate om 10.30 uur van mobiliteitsorganisatie VAB.

In Frankrijk verliezen automobilisten op de route via Luxemburg en Lyon naar Spanje al 4 uur en 5 minuten. Volgens VAB loopt de wachttijd vooral op tussen Nancy en Lyon (1 uur en 10 minuten vertraging), op de "autoroute du soleil" (A7) tussen Lyon en Orange (plus 1 uur en 20 minuten) en tussen Orange en de Spaanse grens (plus 1 uur en 25 minuten).

Ook op het traject via Rijsel (Lille), Parijs en Bordeaux richting Spanje is er al een vertraging van in totaal 2 uur en 30 minuten. Wie via Parijs, Clermont Ferrand en Narbonne naar het Zuiden rijdt, of via Parijs, Limoges en Narbonne, verliest telkens ongeveer anderhalf uur.

Bij onze oosterburen staan de grootste files tussen München en Salzburg, in Oostenrijk, net over de grens met Duitsland. Reizigers verliezen er in totaal 2 uur. Voorts moeten auto's er 1 uur en 25 minuten aanschuiven tussen Hamburg en Flensburg, 50 minuten tussen Würzburg en Ulm en 45 minuten tussen Frankfürt en Nürnberg.

In Oostenrijk zijn er files richting Slovenië voor de Karawankentunnel (plus 50 minuten) en op de Fernpassroute (plus 50 minuten). In Zwitserland is het traditiegetrouw aanschuiven geblazen aan de Gotthardtunnel, waar de vertraging oploopt tot 1 uur en 15 minuten. Ook wie er via de San Bernardotunnel rijdt, verliest 30 minuten door verkeershinder.

Meest gelezen