Dozijn portefeuilles duikt na 75 jaar op in muur van schooltoiletten in VS: "Je hoopt dat zulke gekke dingen gebeuren"

De verbouwing van een school in de Amerikaanse staat Illinois heeft een merkwaardige ontdekking opgeleverd. In een muur van de damestoiletten werden meer dan twaalf portefeuilles van ruim 75 jaar oud gevonden. In de hoop om de eigenaars van de portefeuilles terug te vinden, plaatste dorpspastoor Seht Baltzell een foto op sociale media, met succes. "Ik kan me echt niet inbeelden dat iemand die portefeuilles daar verstopte", zegt Betty Sissom, een van de eigenaars.

Het was een meer dan aangename verrassing voor de bejaarde Betty Sissom, toen haar portefeuille uit de jaren veertig plots werd gevonden. De Centralia High School in de Amerikaanse staat Illinois, de voormalige school van Sissom, werd omgebouwd tot een kerk. Tijdens de verbouwingen vond dorpspastoor Seth Baltzell de portefeuilles en hij wilde die zo snel mogelijk terug bij hun rechtmatige eigenaars krijgen. “Waarschijnlijk zijn de eigenaars van de portefeuilles niet meer in leven”, zei Baltzell, “toch heb ik mijn best gedaan om hen nog te vinden.”

We werken al zes maanden aan dat gebouw. Je hoopt altijd dat er zulke gekke dingen zich voordoen

Seth Baltzell, pastoor Centralia

Baltzell besloot om een foto van de portefeuilles meteen te delen op Facebook, samen met de namen die op de identiteitskaarten stonden. Zo hoopte hij de eigenaars zo snel mogelijk te kunnen contacteren. “We werken al zes maanden aan dat gebouw. Je hoopt altijd dat zulke gekke dingen zich voordoen”, voegt Baltzell toe.

(Lees verder onder de foto)

De pastoor kreeg wat hulp van een lokaal tv-station, dat de naam van de Amerikaanse vrouw herkende. Toen Sissom bericht kreeg van haar gevonden portefeuille, was de verbazing enorm. “Ik kan me echt niet inbeelden dat iemand al die portefeuilles achter de toiletten in een muur heeft gestopt. Ik wist niet eens dat die ruimte er was”, zei ze. 

Ik was ontzettend opgelucht. Ik had geen foto's meer van mijn broer
Betty Sissom

Hoewel er geen geld of andere belangrijke zaken in de portefeuille zaten, vond ze nog wel enkele foto’s terug van klasgenoten, die ze in geen jaren meer had gezien. Ook een socialezekerheidskaart en een foto van haar broer, die stierf tijdens de Tweede Wereldoorlog, zaten in een van de vakjes. “Ik was ontzettend opgelucht”, zei ze, “ik had geen foto’s van mijn broer.” 

Ook de andere portefeuilles hoopt pastoor Baltzell nog bij de rechtmatige eigenaars te krijgen. “Ik ben er zeker van dat de andere eigenaars minstens even enthousiast zijn, als ze - hopelijk - nog in leven zijn”, besluit Sissom.

Meest gelezen