Luchtvervuiling in China, een groot probleem.

China gaat heimelijke uitstoot van ozonvernietigende cfk's bestrijden

China wil een netwerk van meetstations uitbouwen om de uitstoot van trichloorfluormethaan (cfk-11) te monitoren. Cfk-11 is een gas dat de ozonlaag aantast. Met de maatregel geeft China onrechtstreeks toe dat het misschien toch verantwoordelijk is voor de recente toename van cfk-11 in de atmosfeer. 

Een jaar geleden was het wetenschappers opgevallen dat er plots weer meer cfk-11 in de atmosfeer was. Het gebruik van cfk-11 was al jaren verboden door het Protocol van Montreal, omdat het ozon afbreekt en zo bijdraagt tot het gat in de ozonlaag. Eerder dit jaar konden wetenschappers aantonen dat een groot deel van die verse cfk-11 afkomstig was uit China (zie artikel hiernaast). De Chinese autoriteiten hebben het bewijsmateriaal tot nu toe betwist, maar hebben de stichting die waakt over de toepassing van het Protocol  laten weten dat ze een netwerk van meetstations gaan uitbouwen, om de uitstoot van cfk-11 te monitoren.  

Met de meetstations is het mogelijk bedrijven op te sporen die nog heimelijk cfk-11 gebruiken.  China heeft het Protocol van Montreal mee ondertekend, waardoor het land officieel sinds 2010 geen cfk-11 meer gebruikt. Ook heeft China aangekondigd dat het bedrijven die volharden in de boosheid strenger zal beboeten. 

1000 meetstations, 6 nieuwe laboratoria

China beschikt al over een duizendtal meetstations die de luchtkwaliteit in het oog houden. Ze meten onder meer de hoeveelheid fijnstof in de lucht, maar kunnen ook aangepast worden om de hoeveelheid cfk-11 te meten. Veel nieuwe stations zullen er dus niet moeten bijkomen. 

In de strijd tegen het heimelijke gebruik van cfk-11 zal China ook 6 nieuwe laboratoria oprichten. Daar zullen producten ontleed kunnen worden op hun samenstelling. Cfk-11 zit vooral verwerkt in isolatieschuim voor de bouw.     

Meest gelezen