Videospeler inladen...

Tropische storm Barry gaat aan  land in Louisiana 

De tropische storm Barry is aan land gegaan in de Amerikaanse staat Louisiana.  Op zee was Barry uitgegroeid tot een orkaan van de categorie 1, maar bij aankomst aan land is de kracht weer wat afgenomen tot een tropische storm. Eerder vandaag hadden duizenden inwoners van de regio's aan de kust uit voorzorg hun woningen verlaten. 

Barry kwam aan land in Intracoastal City, ten westen van Morgan City en 265 km van de metropool New Orleans. De storm brengt hevige regenval en windstoten van 115 kilometer per uur met zich mee. Dat kan overstromingen veroorzaken, maar volgens de autoriteiten is het onwaarschijnlijk dat het water hoger zal komen dan de dijken die New Orleans beschermen. 

Carondelet Street in New Orleans
AFP or licensors

Noodtoestand afgekondigd

De autoriteiten van Louisiana hebben meer dan 300 bussen ingezet om de bevolking te vervoeren, meldde gouverneur John Bel Edwards. Daarnaast is ook een gigantische schuilplaats geopend in Alexandria, een stad in het centrum van Louisiana.

Donald Trump kondigde eerder deze week de noodtoestand af. Daardoor kunnen de federale agentschappen bijstand verlenen, zoals de gouverneur had gevraagd. Edwards had eerder al op zijn niveau de noodtoestand afgekondigd.

Telemachus Street in New Orleans
AFP or licensors

New Orleans nu al onder water

Ondanks het feit dat het grootste gevaar geweken lijkt, staan er in New Orleans verschillende delen van de stad onder water. De burgemeester van de stad heeft uit voorzorg gisteren een avondklok ingesteld vanaf 20 uur. 

De komst van Barry doet in New Orleans de herinnering oplaaien aan de dodelijke orkaan Katrina in 2005.  Toen trof de krachtige orkaan van categorie 5, de stad in augustus. Dijken braken onder het gewicht van het water en tachtig procent van de stad raakte overstroomd. Er vielen in totaal meer dan 1.800 doden.

Bekijk het verslag over Barry uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen