AFP or licensors

Inwoners van uitgedroogde stad Chennai verwelkomen eerste watertrein

In de Indiase miljoenstad Chennai, die kampt met langdurige droogte en extreme waterschaarste, is de eerste "watertrein" aangekomen. Die moet de miljoenen inwoners helpen om de lange maanden tot de moessonregens door te komen. De trein vervoert 2,5 miljoen liter water, het is de bedoeling dat er elke dag vier watertreinen naar Chennai zullen rijden.

Chennai is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil Nadu, in het zuidoosten van het land. De afgelopen jaren viel er nauwelijks regen. De langdurige droogte in combinatie met een hittegolf heeft de stad zonder water gezet. Het is de ergste schaarste in decennia. De vier waterreservoirs waar de inwoners van Chennai water uit putten, zijn zo goed als leeg. Maar ook het grondwater is nu zo fel gezakt dat zelfs de waterputten droog zijn.

De levering van leidingwater was al met 40 procent verminderd. Voor de miljoenen inwoners van Chennai, het vroegere Madras, is het al maanden urenlang aanschuiven om toch een beetje (gerantsoeneerd) drinkwater te kunnen krijgen. Dat werd aangeleverd in tankwagens door de regering en door privébedrijven.

Nu is voor het eerst een speciale "watertrein" in Chennai aangekomen. De trein, bestaande uit 50 tankwagons, was geladen met 2,5 miljoen liter water. Heel wat inwoners hadden zich aan het station verzameld en juichten toen de langverwachte trein arriveerde.

Het water komt uit het reservoir van een dam in Jolarpettai, op ongeveer 360 kilometer van Chennai. De Metturdam is een van de grootste van India. Het is de bedoeling dat er elke dag vier van zulke watertreinen naar Chennai zullen rijden, en dat tot het nieuwe regenseizoen. Dat wordt pas verwacht in november.

De watercrisis in Chennai is een voorbode voor gelijkaardige problemen in andere Indiase miljoenensteden, waarschuwen experts. Onvoorspelbare weerpatronen veroorzaakt door klimaatverandering, gekoppeld aan dalende grondwaterniveaus veroorzaakt door een haperend beleid, hebben in heel India geleid tot droogte.

AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen