AFP or licensors

Londen wil Iraanse tanker in Gibraltar onder voorwaarden laten gaan

De Britse regering is bereid de Iraanse olietanker die in Gibraltar aan de ketting is gelegd te laten gaan op voorwaarde dat Iran garandeert dat de lading niet voor Syrië bestemd is. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jeremy Hunt, gezegd na een gesprek met zijn Iraanse collega Mohammad Javad Zarif. 

De Britse autoriteiten in Gibraltar hielden vorige week de tanker Grace One tegen omdat zij het schip ervan verdachten de olie naar Syrië te willen vervoeren. Dat gaat in tegen de sancties die de Europese Unie opgelegd heeft aan dat land. De kapitein en drie andere bemanningsleden werden in hechtenis genomen maar kwamen later op borg weer op vrije voeten.

Iran heeft tegen het aan de ketting leggen van de suptertanker geprotesteerd en eist dat het schip zijn reis kan voortzetten. Volgens Teheran begaan de Britten een daad van piraterij. Het land probeerde op zijn beurt een Britse tanker in de straat van Hormuz te enteren, maar na tussenkomst van een Britse oorlogsboot, dropen de Iraanse boten af. 

Iran zegt dat de lading niet voor Syrië is bestemd maar geeft niet aan waar ze wel naartoe moet. De Iraanse minister Zarif heeft Hunt naar zeggen van de Britse bewindsman verzekerd dat zijn land het probleem wil oplossen en geen escalatie zoekt. Bevestiging uit Teheran is er nog niet.

Meest gelezen