WikimediaCommons

Werpt expeditie na 80 jaar licht op lot laatste vermiste Nederlandse duikboot uit WO II?

De laatste vermiste Nederlandse onderzeeboot uit de Tweede Wereldoorlog houdt nabestaanden tot op de dag van vandaag bezig. Een expeditieteam speurt nu opnieuw de Noordzee af in een poging het 60 meter lange wrak te lokaliseren, schrijft de Nederlandse krant Trouw.

De Nederlandse Hr. Ms. O-13 voer in de nacht van 12 juni 1940 vanuit Dundee, Schotland, richting Noorwegen om Duitse oorlogsschepen te onderscheppen. Daarna werd nooit meer iets van de bemanning vernomen. Aan boord waren 34 bemanningsleden, onder wie 3 Britten. De toedracht van de vermissing blijft een mysterie.

Mogelijk is de O-13 per ongeluk overvaren door een Poolse onderzeeboot die onderweg was naar Dundee. De Poolse bemanning was ervan overtuigd een Duitse U-boot te hebben geraakt. “Rammen!”, had een officier geroepen vanaf de brug van het vaartuig, beschreef hij later in zijn memoires. Eind jaren 60 bleek uit archiefonderzoek dat er in die periode geen U-boot werd vermist, alleen de O-13. Maar er was te weinig bewijs om die theorie te bevestigen.

De zoektocht is onderdeel van een opruimexpeditie van de Stichting Duik de Noordzee Schoon, een Nederlandse vrijwilligersorganisatie van wrakduikers. Op meer dan 20 locaties tussen Engeland en Noorwegen wordt voor het eerst gedoken.

Groot zoekgebied

De O-13 is de laatste vermiste Nederlandse duikboot uit Wereldoorlog II. De nabestaanden van de bemanningsleden hopen dat er na meer dan 80 jaar meer duidelijkheid komt. "Ze willen hun vaders en grootvaders een laatste eer bewijzen", zegt Jan Spoelstra, voorzitter Stichting Nabestaanden Onderzeeboten (SNO), aan de Nederlandse krant Trouw.

Het zoekgebied naar de O-13 is enorm groot. De expeditie zal met wrakduikers en echografie alle ongeïdentificeerde wrakken in een gebied rond de vaarroute van de duikboot afzoeken. "Bij elk wrak dat we kunnen afstrepen komen we een stapje dichter bij onze O-13", zegt Spoelstra.

Zondag moet duidelijk worden of de missie geslaagd is.

Meest gelezen