Een vrouwelijk exemplaar van de Oost-Aziatische langhoornteek, 2,3 millimeter groot. Foto: James Gathany/wikipedia.

Bloeddorstige teken zuigen stier dood in de VS

In de VS heerst onrust over een invasieve tekensoort die het gemunt heeft op vee. Vorige week nog zogen zij een jonge stier dood en intussen is er ook een eerste melding van een beet bij een mens. 

Het gaat om de Oost-Aziatische langhoornteek (Haemaphysalis longicornis) die zoals de naam het zegt uit Azië komt. Het diertje is nog geen 3 millimeter groot en valt dus nauwelijks op. Maar als het zich gevoed heeft met bloed, dan wordt het bijna 4 keer zo groot. 

Hoe en wanneer het dier in Amerika is terechtgekomen, is niet bekend. Maar twee jaar geleden haalde het voor het eerst de nationale media toen in de staat New Jersey een schaap stierf aan de gevolgen van tekenbeten.   

Afgelopen week maakten de langhoornteken opnieuw een slachtoffer, in de staat North Carolina. Een jonge stier werd er vrij letterlijk leeggezogen. Toen zijn kadaver gevonden werd, zaten er meer dan 1.000 teken op.  

Unieke voortplanting

Dat hoge aantal is niet zo verwonderlijk, want de Oost-Aziatische langhoornteek plant zich razendsnel voort. Eén vrouwtje kan in één worp 2.000 nakomelingen voortbrengen. Ze heeft daarvoor geen mannetje nodig, want de langhoornteek plant zich voort via parthenogenese, zonder geslachtsgemeenschap. 

Wat de Oost-Aziatische langhoornteek des te gevaarlijker maakt, is dat ze tot 19 dagen op haar slachtoffer blijft. En al die tijd bloed zuigt. Andere teken laten hun slachtoffer doorgaans los na hooguit 7 dagen.  

Lees voort onder de foto.

Een vrouwelijke Oost-Aziatische langhoornteek die zich vol bloed heeft gezogen wordt wel 4 keer zo groot. Foto: wikipedia.

Ziektes

Los van hun bloeddorstigheid, kunnen de diertjes ook ziektes overbrengen, zoals gevlekte koorts of het dodelijke SFTS-virus. Tot nu toe zijn bij de langhoornteken in Amerika nog geen ziektekiemen aangetroffen.  De man die vorige maand in New York door een Oost-Aziatische langhoornteek gebeten werd, kwam er dan ook met de schrik van af.   

Toch vrezen wetenschappers het moment dat de langhoornteek toch ziektekiemen blijkt te dragen. Gezien de snelheid waarmee ze zich kan verspreiden en haar agressieve karakter zouden de gevolgen catastrofaal kunnen zijn. 

10 staten

Populaties van de Oost-Aziatische langhoornteek zijn tot nu aangetroffen in 10 Amerikaanse staten, voornamelijk gelegen in het oosten van het land.

In Europa is de soort nog niet opgedoken.

Meest gelezen