AP2011

Egypte stelt knikpiramide van farao Snofroe open voor het brede publiek

Egypte heeft de befaamde knikpiramide van farao Snofroe in Dasjoer voor het brede publiek opengesteld. Het land hoopt daarmee het toerisme aan te zwengelen. De constructie is 4.600 jaar oud en was een aanzet tot de grote piramides van Gizeh.

Fans en bewonderaars van piramides uit de oudheid kunnen een nieuwe trekpleister aan hun lijstje toevoegen: voortaan kan het brede publiek een blik werpen binnenin de knikpiramide van farao Snofroe in Dasjoer, zowat 28 kilometer ten zuiden van Caïro in Egypte.

Het bouwwerk is 4.600 jaar oud en rijst 101 meter boven de woestijn uit. Het onderste deel is in een hoek van 54 graden opgetrokken, maar zowat halverwege buigen de wanden meer naar elkaar toe. Dat levert een opvallende knik op, vandaar de naam van de piramide.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De architecten kozen destijds uit noodzaak voor die opvallende vorm omdat tijdens het bouwen barsten ontstonden. Bij de bouw van de zogenoemde rode piramide even later, kregen ze de vlakke zijden wel goed. Uiteindelijk zou de techniek uitmonden in de grote piramides van Gizeh.

Het is de eerste keer sinds 1965 dat Egypte de knikpiramide openstelt. Die ging toen dicht voor renovatiewerkzaamheden. Bezoekers moeten wel een nauwe schacht van 79 meter lang afdalen. Binnenin krijgen ze dan wel 2 kamers te zien.

Xinhua News Agency

In een beweging is ook een nabijgelegen "zijpiramide" geopend, dit voor het eerst sinds die in 1956 is opgegraven. Mogelijk hoorde die toe aan de echtgenote van Snofroe. Waar de farao zelf ligt begraven, is niet duidelijk.

Egypte hoopt dat toeristen vlot hun weg naar Dasjoer zullen vinden nu ze de knikpiramide kunnen bezoeken. Toerisme is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor het land. Tegelijk draagt de sector nog altijd de gevolgen van de Arabische lente van 2011 en van verschillende aanslagen die sindsdien hebben plaatsgevonden.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen