AFP or licensors

Franse leger verkent hogere sferen: president Macron wil militaire ruimtecomponent

De Franse president Emmanuel Macron wil een militaire beveleenheid voor de ruimte, dat heeft hij bekendgemaakt naar aanleiding van de nationale feestdag in Frankrijk. Het land volgt met dit initiatief gelijkaardige projecten van de VS, Rusland en China op. 

"Om de ontwikkeling en het versterken van onze slagkracht in de ruimte te verzekeren, wordt in september een omvangrijke beveleenheid voor de ruimte opgericht. Dat gebeurt binnen de luchtmacht en wordt op termijn de Lucht- en Ruimtemacht genoemd", zei het staatshoofd op de receptie voor de militaire gemeenschap. Die receptie gebeurt traditioneel aan de vooravond van het militair défilé naar aanleiding van de Franse nationale feestdag.

Om de ontwikkeling en het versterken van onze slagkracht in de ruimte te verzekeren, wordt in september een omvangrijke beveleenheid voor de ruimte opgericht

President Macron

Nieuw gebied van confrontatie

Macron ziet de ruimte als een nieuw gebied van confrontatie. Als een "echte uitdaging voor de nationale veiligheid, omwille van de mogelijke conflicten die ze kan veroorzaken". Vorig jaar had de president al beloofd om Frankrijk een defensie-strategie in de ruimte te bezorgen.

De minister van Defensie Florence Parly heeft Macron een nieuwe ruimte- en militaire doctrine voorgelegd. De president keurde haar voorstel goed. 

Wij zullen onze kennis van de situatie in de ruimte opvoeren en wij zullen onze satellieten beter beschermen

President Macron

"Wij zullen onze kennis van de situatie in de ruimte opvoeren, wij zullen onze satellieten beter beschermen en dat op een actieve manier", zei de president nog. Om dit te kunnen realiseren zullen er ook  "nieuwe onvermijdelijke investeringen" moeten gedaan worden. Om hoeveel geld het gaat, heeft de president niet gespecifieerd. 

Dominantie in de ruimte

Sinds enkele jaren bevinden verschillende landen zoals de VS, Rusland, China en India zich in een wedloop verwikkeld om de dominantie in de ruimte te verwerven. De NAVO heeft in juni een ruimtestrategie aangekondigd. De NAVO gaat ervan uit dat in de toekomst er ook conflicten in de ruimte kunnen uitgevochten worden. 

AFP or licensors

Meest gelezen