De Iraanse president Rouhani.

Merkel, Macron en May roepen op tot nieuwe dialoog om akkoord met Iran te redden

Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië roepen op tot nieuwe gesprekken om het nucleair akkoord met Iran alsnog te redden. Vandaag is het precies vier jaar geleden dat de deal werd ondertekend, maar de uitvoering ervan staat onder druk door ruis op de lijn tussen Washington en Teheran. De Iraanse president Rouhani staat open voor nieuwe gesprekken als Washington de sancties tegen Iran opheft.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier Theresa May en de Franse president Emmanuel Macron zijn bezorgd over de toekomst van het akkoord, nu Iran vorige week de limiet op laagverrijkt uranium heeft overschreden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Donald Trump zich uit het akkoord terugtrok en opnieuw economische sancties oplegde aan Iran.

De Europese partners in de deal, die in 2015 werd ondertekend onder de toenmalige Amerikaanse leider Barack Obama, willen het akkoord redden. "We geloven dat de tijd gekomen is om de verantwoordelijkheid op te nemen en een weg te zoeken om de escalatie van spanningen te stoppen en de dialoog te hervatten", klinkt het in een gezamenlijk statement. "Goede wil is dringend nodig, van alle kanten."

De nucleaire deal met Iran legt beperkingen op aan de nucleaire ambities van het land, in ruil voor de opheffing van de economische sancties. Zo mag Iran niet meer dan 300 kilogram uranium verrijken tot de bovengrens van 3,67 procent.

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft intussen aangeboden om gesprekken aan te gaan met de Verenigde Staten als dat land zijn sancties tegen Iran laat varen.

"We hebben altijd geloofd in gesprekken. Als ze de sancties opheffen, een einde maken aan de economische druk en terugkeren naar het nucleair akkoord, dan zijn wij klaar om meteen en om het even waar te spreken met Amerika" zei Rouhani. 

Meest gelezen