Videospeler inladen...

70.000 mensen zonder elektriciteit in New York en ook Times Square (wereldberoemd voor de lichtreclames) in het donker

Zo'n 70.000 mensen in New York hebben een hele avond zonder elektriciteit gezeten. Ook Times Square - het beroemde plein vol lichtreclames - zat deels in het donker. "Maar heel wat mensen maakten van een crisis toch iets fijns", zegt correspondent Björn Soenens. 

Vooral Manhattan en de Upper West Side in New York waren getroffen door de stroomonderbreking. En daar ligt ook Times Square, het wereldberoemde plein in het centrum van de stad waar talloze toeristen langskomen om een foto te nemen van de indrukwekkende lichtreclames. Die foto's zagen er nu wat anders uit, want een deel van de lichtreclames zag gewoon zwart. 

(Lees verder onder de foto's van Times Square.)

AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Maar ook het openbare leven had te lijden onder de stroomonderbreking. Zo vielen onder meer de verkeerslichten uit, waardoor vrijwilligers het verkeer begonnen te regelen. Ook verschillende metrostations werden gesloten.

(Lees verder onder de foto's.)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

De elektriciteit viel uit om 19 uur plaatselijke tijd en net op zaterdag, een moment waarop veel mensen naar concerten of musicals gaan in de stad. "Sommige musicalsterren, die zich al hadden klaargemaakt, gaven een geïmproviseerd concertje op straat. Van een crisis maakten ze iets fijns", zegt Soenens. 

De Amerikaanse infrastructuur is heel kwetsbaar

"Al bij al viel het nu nog mee", zegt Soenens. "In 2003 zat de hele stad zonder elektriciteit, nu was het maar een deel. En exact 42 jaar geleden was er ook een grote black-out, met heel wat chaos als gevolg. Er waren massale plunderingen in huizen en winkels. De sfeer was veel grimmiger dan nu. De stad is in al die jaren sterk veranderd."

Een duidelijke oorzaak voor de onderbreking is er nog niet. "Het zou kunnen dat het aan een elektriciteitskast ligt of aan een mangat, een put die in de straat wordt gemaakt om bekabeling te regelen. De Amerikaanse infrastructuur is heel kwetsbaar."

Beluister hieronder het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen