Boris Johnson (midden) en Kim Darroch (rechts), archieffoto.
Represented by ZUMA Press, Inc.

"Darrochgate" breidt uit: nog meer geheime nota's van Britse ambassadeur in VS gelekt

Het schandaal rond de vertrouwelijke nota's van de oud-ambassadeur in de VS breidt uit. De krant Mail on Sunday brengt nieuwe mails van Kim Darroch uit waarin hij zegt dat de Amerikaanse president Donald Trump de Irandeal opblies om zijn voorganger Barack Obama te dwarsbomen. 

Ondanks een politieverbod na het vorige lek komt de Britse zondagskrant Mail on Sunday met nieuwe vertrouwelijke informatie van ambassadeur Kim Darroch.  Die informatie legt opnieuw een bom onder de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 

Darroch meldt aan zijn oversten dat president Trump vorig jaar eenzijdig het nucleaire akkoord met Iran opzegde "om zijn voorganger Obama te dwarsbomen". Darroch heeft het over "diplomatiek vandalisme om persoonlijke redenen".  De ambassadeur stuurde zijn mails naar Londen net nadat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson vergeefs bij de regering Trump was gaan aandringen om de president op andere gedachten te brengen. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Media boos om publicatieverbod

De Mail on Sunday heeft door de publicatie een verbod van de Londense politie in de wind geslagen.  Er is een anti-terreuronderzoek gestart naar de dader van het lek en de Britse media mogen sinds vrijdag geen nieuwe informatie meer vrijgeven. Heel wat journalisten en een aantal politici onder wie de twee kandidaat-premiers Johnson en Hunt, hebben al fel gereageerd. Ze vinden het verbod een inbreuk op de persvrijheid.

Maar die verontwaardiging over de persvrijheid leidt tegelijk de aandacht af van het onderzoek zelf. Scotland Yard heeft onder meer een centrum voor "cyber security" ingeschakeld in de zoektocht naar de mol. 

Wie heeft gelekt en waarom?

Een week nadat de eerste vertrouwelijke informatie was gelekt en gepubliceerd, is de gerechtelijke politie volgens de krant Sunday Times een verdachte op het spoor. De krant gaat uit van anonieme regeringsbronnen en zegt dat de politie 'hacking' door een buitenlandse mogendheid uitsluit. Het zou iemand zijn die gemakkelijk aan de staatsdocumenten kon geraken, vermoedt de Sunday Times. 

Volgens de politieke bron bestaat de vrees dat het gaat om een soort van Kim Philby-figuur, naar de dubbelspion uit de jaren '50, in dit geval "een insider die bereid is om de carrière van ambtenaren te kraken die niet als pro-brexit worden beschouwd". 

Het was iemand met toegang tot historische documenten. Ze gingen naar binnen en grepen heel wat materiaal mee. Het was vrij brutaal. 

anonieme regeringsbron aan de Sunday Times

De Conservatieve krant legt zelf een verband met de nieuwe voorzitter van de Brexitpartij en europarlementslid Richard Tice. Tice heeft een relatie met de journaliste van de Mail on Sunday, die de bewuste informatie uitbracht. Hij had na dat eerste lek net als partijleider Nigel Farage het vertrek geeïst van ambassadeur Darroch. Toen die uiteindelijk opstapte na een scheldtirade van president Trump, pleitte Rice voor een nieuwe, pro-brexitzakenman als ambassadeur. Die zou moeten worden aangesteld door de nieuwe premier. 

Zowel Richard Tice als journaliste Isabel Oakeshot ontkennen dat ze iets te maken hebben met het lek of het doorspelen van de documenten. Maar Tice ontkent niet dat hij en zijn vriendin de details van de nota's hebben besproken voor ze werden gepubliceerd. 

Door de nieuwe onthullingen begint "Darrochgate" zwaar te wegen op de verkiezing van de nieuwe Conservatieve partijleider, die ook de nieuwe premier wordt van het Verenigd Koninkrijk.  Kandidaat Boris Johnson is een felle voorstander van de brexit en van nieuwe handelakkoorden met de Verenigde Staten. President Trump steunt hem in zijn campagne tegen Jeremy Hunt.  

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen