AP2010

Opnieuw Canadees opgepakt in China

In China is opnieuw een Canadese staatsburger opgepakt. Dat meldt het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken. Over de aanleiding voor de arrestatie werden geen details vrijgegeven. De Canadees zou worden vastgehouden in Yantai en krijgt consulaire bijstand.

Canada maakte niet bekend of dit geval gelinkt is aan de arrestatie vorige week van verschillende personen in een taalschool in een naburige provincie. Die arrestaties zouden gaan over een drugszaak.

Volgens een bron dichtbij het dossier zijn er geen aanwijzingen dat de arrestatie verband houdt met de aanhouding van twee andere Canadezen, Michael Kovrig en Michael Spavor. Kovrig, een Canadese ex-diplomaat, en consultant en zakenman Spavor werden begin december opgepakt in China op verdenking van spionage en het stelen van staatsgeheimen. Dat gebeurde kort na de arrestatie, op verzoek van de VS, van de financieel directrice van de Chinese telecomgigant Huawei in Canada.

Ottawa beschouwt de aanhouding van het duo als arbitrair en een vergeldingsmaatregel voor de arrestatie van de Huawei-topvrouw Meng Wanzhou. Twee andere Canadezen werden sindsdien ook ter dood veroordeeld wegens drugshandel.

Meest gelezen