Pieter De Crem (CD&V): "Federale regering zonder Vlaamse meerderheid is niet werkbaar"

Volgens Pieter De Crem mag zijn partij CD&V niet toetreden tot een federale regering zonder de N-VA. Die zou geen meerderheid langs Vlaamse kant hebben en dat noemt hij "onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar".  

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem van CD&V was deze middag te gast in de studio van "VTM Nieuws" en daar gaf hij zijn mening over de vorming van een federale regering.

Die moet volgens hem absoluut een meerderheid langs Vlaamse zijde hebben. Een minderheid langs Vlaamse zijde noemt hij "niet houdbaar en niet werkbaar". "De uitdagingen op socio-economisch vlak zijn groot", zegt hij. "Ik denk aan de brexit, maar ook aan de staatshervorming."

"Voorzitter Elio Di Rupo van de PS zegt dat hij zijn eigen financieringswet wil herzien. Dat wil zeggen dat waakzaamheid is geboden voor Vlaanderen. Dat kan niet zonder een Vlaamse meerderheid in de federale regering."

"De bal ligt in het kamp van de N-VA", meent hij. "De grootste Vlaamse partij en de grootste Franstalige partij moeten aan tafel kunnen komen", waarmee hij meteen ook de PS verantwoordelijkheid toeschuift. "Dat is in onze traditie altijd het geval geweest."

Paars motorblok

"Ik zie dat in deze regeringsvorming een paars motorblok vorm krijgt. Een socialistisch en liberaal motorblok met een groen stuur. Dat kan leiden tot een meerderheid in de Kamer, maar daarin is CD&V niet vertegenwoordigd."

Zo'n motorblok aanvullen met CD&V ziet De Crem niet zitten. "Het is al te gemakkelijk als de N-VA als grootste partij van Vlaanderen niet in de meerderheid zou zitten. Het is voor ons onhoudbaar, niet werkbaar en niet wensbaar om van zo'n coalitie deel uit te maken."

Meest gelezen