Videospeler inladen...

Viering Franse nationale feestdag verstoord door gele hesjes

In Parijs is het tot rellen gekomen na afloop van de traditionele militaire parade op de Franse nationale feestdag. Op de Champs Elysées zijn gele hesjes slaags geraakt met de oproerpolitie.  

Na het defilé zochten manifestanten de confrontatie op met agenten. De betogers dragen niet de karakteristieke fluohesjes, maar zeggen wel in naam van de gele hesjes-beweging te komen betogen. Ze zouden een barricade hebben opgeworpen met hekken die voor het defilé voorzien waren. De politie probeert hen te verdrijven met traangas.

Volgens Le Parisien zouden in totaal meerdere honderden gele hesjes zich onder de gewone toeschouwers hebben gemengd. De hele dag al zijn er sporadische confrontaties met de ordediensten en de Franse president Emmanuel Macron werd bij zijn aankomst uitgefloten. Tot grote rellen kwam het tot nog toe niet. In totaal zouden al meer dan 150 betogers zijn opgepakt.

Europese samenwerking

De feestelijkheden werden geopend door Macron in een "commandowagen", aan de zijde van zijn stafchef. De parade staat in het teken van de Europese militaire samenwerking. 

Uitgenodigd zijn onder meer de Belgische premier en toekomstig voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Duitse kanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte. Nog van de partij zijn onder andere NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en uittredend voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

In het militaire défilé is ook de vlag van het 12de linie-regiment te zien, een vlag die de eenheid in 1832 kreeg van koning Leopold I. Diezelfde vlag werd in 1919 al eens in Parijs gedragen tijdens de overwinningsparade na de Eerste Wereldoorlog.  Een Belgische F-16 neemt deel aan het luchtdéfilé.

Steven Decraene in Parijs: "Nog steeds kat-en-muisspel met radicale elementen"

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen