Videospeler inladen...

Altijd al eens binnenin een koeltoren willen staan? Het kan deze zomer in Vilvoorde

In een van de twee ongebruikte koeltorens van de elektriciteitscentrale van Vilvoorde is een installatie van de Nigeriaanse kunstenaar Emeka Ogboh te ervaren, in klank en beeld.  Meteen een unieke gelegenheid om in de buik van zo’n indrukwekkende koeltoren te kruipen en met de echo van je stem te spelen.

Ze zijn van ver te zien, de twee bijna 80 meter hoge koeltorens van de elektriciteitscentrale langs de Zenne in Vilvoorde. Voor het kunst- en muziekfestival Horst is er nu een installatie in ondergebracht van de Nigeriaanse multimediakunstenaar Emeka Ogboh.

Lees verder onder de foto:

Een wandeling via een zandwegel langs de Zenne brengt je aan de voet van de twee mastodonten van koeltorens, nu buiten gebruik. Ze staan op hoge poten en onder de nieuwste stroomt nog water. Met een roestig trapje gaat het een meter of tien naar boven, en dan staat de bezoeker binnenin de open “klos” van de koeltoren. Via een platform stap je tot in het midden, met boven je het ronde gat als een vollemaan.

Lees verder onder de foto:

In die bijzondere galmrijke omgeving heeft de Nigeriaan Emeka Ogboh een klankinstallatie gemaakt met 12 luidsprekers rondom. Je hoort een Griekse smeekbede, veelstemmig gezongen door het koor Pleiades, dat wat doet denken aan “Le mystère des voix Bulgares”. Het lied verhaalt over ballingschap en gedwongen migratie. Tegelijk loopt over de wand van de koeltoren een groen-en-rode “tickerbar”, een lichtkrant waarop de recentste beurskoersen af te lezen zijn.  

Het politiek geladen werk “The way earthly things are going” van Emeka Ogboh – de titel komt uit het lied “So much trouble in the world” van Bob Marley – was eerder te zien op Dokumenta in Kassel en in Tate Modern in Londen. En nu dus in de afgedankte koeltoren van Vilvoorde.

Lees verder onder de foto:

Het werk maakt deel uit van het Horst-festival dat ook aan de overkant van de Zenne is geland in het vroegere militaire domein Asiat, met nog meer installaties van binnen- en buitenlandse kunstenaars in verlaten loodsen. Midden september vindt er ook een festival plaats met vooral elektronische muziek. De installatie in de koeltoren en alle andere werken zijn elke woensdag, zaterdag en zondag gratis te ervaren van 14 tot 22 uur.

Afgedankt en toch gewild

De locatie is om nog andere redenen bijzonder. De twee torens horen bij de elektriciteitscentrale van Vilvoorde, die dateert van eind jaren 50, en die afwisselend op steenkool en gas draaide. In 1982 vond er een zware explosie plaats, die bijna heel het land zonder stroom zette.

De centrale is al een tijd buiten gebruik. In 2009 verkocht Electrabel haar aan het Duitse E.on. Daarna kwam ze in handen van het Bulgaarse Energy Market. Hoewel de centrale al vijf jaar gesloten is, werd ze vorige winter verschillende keren weer opgestart, toen de vraag naar stroom te groot werd. Op dit moment is er een concurrentiestrijd aan de gang om op de locatie een nieuwe centrale te bouwen. 

Bekijk hieronder beelden van de installatie in de koeltoren:

Videospeler inladen...
"Jewels" - Benni Bosetto
"TURM IV" - Christoph Meier

Meest gelezen