Videospeler inladen...

Telecomregulator BIPT: "Storingen in Maaseik kunnen veroorzaakt worden door radiosignaal DAB+"

In Maaseik hebben verschillende inwoners problemen met garagepoorten die niet meer opengaan, auto's die niet meer starten of autoruiten die plots opengaan. Dat heeft in sommige gevallen te maken met een DAB+-zendmast in de buurt, zegt ingenieur David Erzeel van de Belgische post- en telecommunicatieregulator BIPT.

Volgens Erzeel is er recent een nieuwe DAB+-antenne in werking gesteld in Maaseik. Via zo'n antenne worden de signalen voor de digitale radio-uitzendingen (DAB) de lucht in gestuurd. De frequentie waarop de signalen daar in Maaseik worden uitgezonden is 216,9 megahertz. De meeste afstandsbedieningen van bijvoorbeeld garagepoorten of auto's werken op 434 megahertz. Omdat de frequenties van die afstandsbedieningen ongeveer het dubbele zijn van de frequenties van DAB+, is er een kans dat die signalen de werking van de afstandsbediening verstoren.

(Lees verder onder de tekening)

"Die verstoorde werking ligt aan de afstandsbedieningen zelf", zegt Erzeel. "Soms zijn die toestellen te weinig gefilterd, waardoor ze andere signalen, die qua frequentie lijken op de signalen die ze zouden moeten binnenkrijgen, ook gaan oppikken. Daardoor geraakt de werking van zo'n toestel verstoord. Dat betekent  niet dat een garagepoort spontaan zal opengaan door een DAB+ signaal. Dat kan nooit. Wel kan zo'n verstoring tot gevolg hebben dat de poort of de wagen niet opengaat."

Dat er in sommige gevallen in Maaseik sprake is van autoruiten die opengaan, heeft volgens Erzeel niets te maken met DAB+, maar met andere oorzaken. "Afstandsbedieningen zijn licentievrij", zegt Erzeel. "Als er toevallig twee mensen in elkaars buurt een afstands­bediening op dezelfde frequentie hebben, kunnen die ongewild elkaars toestellen bedienen."

Uit goede bron weet VRT NWS dat het bij auto's vooral om problemen bij Jaguar en Range Rover gaat. Uit alle windstreken van het land heeft de telecomregulator hierover klachten gekregen.

BIPT komt langs en geeft tips

Als mensen een dergelijk probleem hebben, kunnen ze gratis een beroep doen op het BIPT via de website. Een technicus komt dan langs om de oorzaak van storingen vast te stellen en het probleem op te lossen.

"Bij verstoring van bijvoorbeeld een garagepoortsturing door DAB+ kunnen we de mensen een aantal tips geven om dit op te lossen", zegt Erzeel. "Als het kan, raden we aan om een filter tussen de antenne en de sturing te laten plaatsten die het stoorsignaal tegenhoudt. Je kan ook vragen aan je installateur om de frequentie aan te passen als dat mogelijk is met het toestel. Als laatste redmiddel kan je ook een ander toestel installeren, maar dat kan natuurlijk wel duur zijn. Als het om een probleem gaat met een auto, kan je best naar de garagist om daar iets aan te laten doen."

"Onze mensen zijn al twee keer langs geweest in Maaseik op basis van individuele klachten", gaat Erzeel verder. "Nu gaat de burgemeester daar alle klachten bundelen en die gaan we de komende week bekijken. Tegen het einde van de week moet er meer duidelijkheid zijn over wat de precieze oorzaken van de verschillende fenomenen daar zijn."

Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen