Frieder Burda bij twee sculpturen van de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson

Duitse kunstverzamelaar Frieder Burda overleden

Frieder Burda was een telg van de Duitse uitgeversfamilie Burda, van het gelijknamige modeblad. Hij stichtte een eigen museum in Baden-Baden, waar hij zijn indrukwekkende collectie moderne en hedendaagse kunst onderbracht.

Frieder Burda, overleden op zijn 83e, gebruikte de miljoenenerfenis van zijn vader om moderne en hedendaagse kunst te verzamelen. Werken van Pablo Picasso of Mark Rothko, maar ook veel Duitse kunstenaars zoals Anselm Kiefer, Gerhard Richter, Sigmar Polke of Georg Baselitz.

In 2004 gaf hij de opdracht aan de Amerikaanse architect Richard Meier om een museum te ontwerpen, om zijn collectie van zo’n 800 werken in te huisvesten. Het Museum Frieder Burda in Baden-Baden kreeg verschillende architectuurprijzen. 

Lees verder onder de foto:

Burda-naaipatronen

"Burda" doet misschien een belletje rinkelen. Het is de naam van de drukkerij en uitgeverij die  begin 20e eeuw gesticht werden door de vader van Frieder.  Hij was zelf ook actief als uitgever van magazines. Zijn jongste broer Hubert beheert nu de Hubert Burda Mediagroep, een internationaal concern met meer dan 12.000 werknemers. 

De moeder van Frieder, Aenne Burda, gaf het startsein voor het naaiblad Burda, dat ook bij ons bekend is voor zijn uitknipbare naaipatronen. Burda Style bestaat al 69 jaar en was het eerste westerse magazine dat destijds in de Sovjetunie werd verkocht (1987) en in China (1994).

Meest gelezen